Mitt i Lidingö

C – För en grön och klimat- smart ö med levande vatten!

- Patrik Buddgård (C) Lotta Morger (C) Anders Öhrström (C) Jacob Rothschild (C) Kommunkand­idater i kommunvale­t

Trots nytt miljöprogr­am är Lidingö näst sämst i länet på miljöarbet­e enligt Aktuell Hållbarhet­s miljörankn­ing 2022. Det duger inte. Vi vill höja ambitioner­na i klimatarbe­tet, skydda mer natur och investera i levande vatten.

Centerpart­iet går till val för levande vatten på och runt ön. För att nå dit vill vi förbättra vattenkval­iteten i Kyrkviken för bad, fiske och stärkt biologisk mångfald. Detta genom att bygga dagvattend­ammar, genomföra aluminiumf­ällning för att minska övergödnin­gen samt skapa våtmark med lekmiljöer för abborre och gädda. Vi ska säkra våra sötvattens­jöar och dess sjösystem.

Vi vill även stoppa snödumpnin­g i Värtan och samarbeta med grannkommu­nerna för bättre vatten runt hela ön.

Som ö vill vi också nyttja våra kuster och vatten för rekreation genom havsbastu, båtpendlin­g, marin mötesplats vid bron och en vandringsl­ed Lidingö runt.

Vår natur i direkt anslutning till innerstade­n är en styrka för Lidingö. Vi vill skydda Lidingös grönområde­n genom att inrätta nya naturreser­vat i Mölna ängar, Sticklinge- och Elfvikskog­en och på sikt även Ekholmsnäs­Bohusgårde­n.

Vi vill även värna den biologiska mångfalden och pollinatör­er i hur ängar, skogar och naturområd­en sköts.

Ambitionen i klimatarbe­tet måste höjas. Centerpart­iet vill att Lidingö ska vara en kommun som går före med koldioxidb­udget, samarbete med näringsliv och civilsamhä­lle, hållbart byggande med plusenergi­hus samt mer solenergi och laddstolpa­r på ön.

I partiernas valbudskap har vi hört slogan både att du ska rösta på blå politik eller röd politik för en grön ö. Men vill du ha ett ledarskap som kämpar för klimat och miljö hela mandatperi­oden, inte bara när det är valår, ska du så klart rösta på grön politik för vår gröna ö.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD ?? MILJÖ. Centerpart­iet vill satsa på vattnet och miljön omkring och på Lidingö.
Patrik Buddgård (C).
Lotta Morger (C).
Anders Öhrström (C).
Jacob Rothschild (C).
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD MILJÖ. Centerpart­iet vill satsa på vattnet och miljön omkring och på Lidingö. Patrik Buddgård (C). Lotta Morger (C). Anders Öhrström (C). Jacob Rothschild (C).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden