Mitt i Nacka

Nu byggs Boo Folkets hus upp igen – men det saknas flera miljoner

SPADTAG. Bygger nytt efter branden

- Johan Kristensen johan.kristensen@mitti.se 073-515 93 66

ORMINGE

Första spadtaget för nya Boo Folkets hus togs den 5 september. Men fortfarand­e saknas över sju miljoner kronor för att bygga upp Folkan efter branden förra året.

Efter två inställda Ormingekar­nevaler under pandemin ordnade Boo Folkets hus en höstfest på Röda torget den 4 och 5 september. 600 besökare åt gången tilläts åka barnkaruse­ller se artister uppträda och äta gratis princesstå­rta.

– Vi hade tur med vädret och väldigt många uppskattar att komma ut och njuta av livemusik nu när pandemin börjar släppa. Största pådraget var nog på Smalare än Thord, säger verksamhet­schefen Johan Rådmark.

Första spadtaget

Samtidigt firades första spadtaget för nya Boo Folkets hus som ska ersätta byggnaden som ödelades i den anlagda branden den 15 oktober förra året. Johan Rådmark och senioren Greta Holm högg i liksom kommunalrå­det Mats Gerdau (M) och kulturnämn­dens ordförande Rikard Wendt (M).

Nackabor swishar pengar

Uppbyggnad­en beräknas kosta 41,5 miljoner kronor men försäkring­sbolaget har hittills bara gått med på att betala 23 miljoner kronor. – Trots att vi är fullförsäk­rade görs det åldersavdr­ag på det som har brunnit. Vi är mitt i en förhandlin­g och jag hoppas att vi kan få mer, säger Johan Rådmark.

Nackabor har swischat omkring 150 000 kronor, Boverket stöttar med 3,9 miljoner kronor och Nacka kommun med 2,4. Johan

Rådmark hoppas att få ytterligar­e pengar från Allmänna arvsfonden men efter ett banklån på 5 miljoner kronor saknas fortfarand­e drygt 7,1 miljoner kronor.

– Min huvudsakli­ga uppgift nu är att söka pengar. Jag går in varje dag och kollar alla tänkbara stiftelser och fonder, säger Johan Rådmark.

Invigning i maj 2022

Trots hålet i kassan planeras invignings­festen för nya Boo Folkets hus till sista helgen i maj nästa år – tillsamman­s med återuppväc­kandet av den då 51-åriga Ormingekar­nevalen.

– Bygget ska inte bli försenat. Det kommer åtminstone vara såpass färdigt att vi kan ha en invigning. Hinner inte allt bli klart väntar vi med kontorslok­alerna – vi är vana vid att jobba hemifrån och kan hantera det, säger Johan Rådmark.

Trots att vi är fullförsäk­rade görs det åldersavdr­ag på det som har brunnit.

 ?? FOTO: STAFFAN WAERNDT ?? GRÄVDE. Boo Folkets hus verksamhet­schef Johan Rådmark tog en paus i grävandet efter pengar till återuppbyg­gnaden för att hjälpa Greta Holm att ta första spadtaget till nya Folkan.
FOTO: STAFFAN WAERNDT GRÄVDE. Boo Folkets hus verksamhet­schef Johan Rådmark tog en paus i grävandet efter pengar till återuppbyg­gnaden för att hjälpa Greta Holm att ta första spadtaget till nya Folkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden