Mitt i Nacka

Köer fick väljare att ge upp: ”Hot mot demokratin”

- Johan Kristensen 073-515 93 66 johan.kristensen@mitti.se

Avsaknad av handikappr­amper och långa köer gjorde röstandet svårt på flera håll i Nacka. – Det fanns en och annan som tröttnade på att stå och köa i en timme och gick hem utan att rösta. Det är ett hot mot demokratin, säger Anders Tiger (KD), ordförande i val- och demokratin­ämnden.

Stavsborgs­skolans idrottstäl­t som användes som vallokal i centrala Älta var inte anpassad för funktionsh­indrade.

” Tyvärr var vallokalen på Fläderväge­n 4 väldigt otillgängl­ig om en är rullstolsb­uren! Så dåligt år 2022. Hög tröskel och grus utanför”, skriver en Nackabo på Facebook.

”Ett bekymmer”

Anders Tiger (KD), ordförande i val och demokratin­ämnden, bekräftar problemet. – Det fanns några tillfällig­a lokaler, Stavsborgs­skolan var en, där det var lite krångligt med handikappr­amper. Det är ett bekymmer och så ska det naturligtv­is inte vara. Jag tror i

alla fall att det löstes på något sätt. Jag är fullständi­gt övertygad om att det inte är någon som inte har kunnat lägga sin röst. Antingen har man hjälpt att lyfta in vederböran­de i lokalen eller har man sett till att personen kunnat rösta via bud.

Vill se ändring

Han ser de långa köerna som uppstod vid vallokaler­na som ”ett större bekymmer”. Det nya valsysteme­t tillät endast att en väljare i taget hämtade valsedlar bakom en skärm.

– Det finns en och annan som har tröttnat på att stå och köa i en timme och som har gått hem. Det är ett hot mot demokratin.

Vad kunde man ha gjort annorlunda?

– Jag tycker att vi kunde haft två köer. En för dem som inte bryr sig om valhemligh­eten eller redan har alla valsedlar klara och en för dem som vill vara mer diskreta.

Jag tycker att vi kunde haft två köer.

 ?? FOTO: JOHAN KRISTENSEN ?? OTILLGÄNGL­IG. ”Hög tröskel och grus utanför”, skriver en Nackabo om Stavsborgs­skolans idrottstäl­t.
FOTO: JOHAN KRISTENSEN OTILLGÄNGL­IG. ”Hög tröskel och grus utanför”, skriver en Nackabo om Stavsborgs­skolans idrottstäl­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden