Mitt i Nacka

Mats Gerdau (M): ”Försöker göra det smärtfritt”

- Johan Kristensen johan.kristensen@mitti.se

Nacka har en stark ekonomisk bas och den ska kunna användas vid just sådana här tillfällen.

Högre matpriser, elpriser, räntor, inflation, och eventuellt hyror slår mot Nackas skolor, äldreboend­en och övriga verksamhet­er. – Vi analyserar just nu hur vi ska kompensera så att man drabbas så lite som möjligt, säger kommunalrå­det Mats Gerdau (M).

I valet tappade Alliansen sin majoritet i kommunfull­mäktige. Vid denna tidnings pressläggn­ing är det fortfarand­e oklart vem som ska styra kommunen kommande mandatperi­od. Men opposition­srådet Johanna Kvist (S) vill också kompensera skolor och äldreboend­en för de höjda matprisern­a.

” Det är jättevikti­gt att våra verksamhet­er fortsatt kan servera god och näringsrik mat till våra äldre och barn”, skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Stark ekonomi

Mats öv över att Gerdau Nacka är kommun tacksam gjorde ett överskott på 680 miljoner kronor 2020 och 151 5 miljoner kronor 2022.

– Utgångsläg­et för oss ha har varit gott. Många av våra å kollegor i landet har det mycket tuffare, säger han.

De stigande elpriserna har inte lamslagit kommunen än, enligt Mats Gerdau.

– En del har haft fasta elpriser och då påverkar det inte så mycket. En del leveranser av mat har också haft fasta prisavtal men jag har hört ryktet att det ökar från den 1 september.

”Bra förspänt”

Han väntar sig inte någon hyreschock för de lokaler som kommunen hyr och är inte orolig för de stigande räntorna.

– När det gäller räntekostn­ader har vi det bra förspänt eftersom vi har låga lån tack vare markförsäl­jningar och inte har lånat på oss ett skuldberg. Vi följer det här jättenoga och ska försöka göra det så smärtfritt som möjligt för våra skolor och verksamhet­er.

Vad tänker du om de stigande matprisern­a?

– Utveckling­en är naturligtv­is oroande både för familjer som förskolor och skolor.

Johanna Kvist vill undvika nedskärnin­gar.

” Nacka har en stark ekonomisk bas och den ska kunna användas vid just sådana här tillfällen. Om det innebär att vi gör svagare ekonomiska resultat i några år framöver är det att föredra framför stora nedskärnin­gar i välfärden.”, skriver hon.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? KRÄSEN. ”Jag är ganska kräsen och brukar inte äta jättemycke­t”‚ säger eleven Hilde Kylberg, 18, och tar boeuf bourguigno­n, ris och gurka.
NACKA
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ KRÄSEN. ”Jag är ganska kräsen och brukar inte äta jättemycke­t”‚ säger eleven Hilde Kylberg, 18, och tar boeuf bourguigno­n, ris och gurka. NACKA
 ?? FOTO: JOHAN KRISTENSEN ?? KOMPENSATI­ON. Både opposition­srådet Johanna Kvist (S) och kommunalrå­det Mats Gerdau (M) vill kompensera skolorna för de höjda matprisern­a.
FOTO: JOHAN KRISTENSEN KOMPENSATI­ON. Både opposition­srådet Johanna Kvist (S) och kommunalrå­det Mats Gerdau (M) vill kompensera skolorna för de höjda matprisern­a.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? HYLLAR. ”Väldigt bra mat med varierad sallad. Jag har inte märkt någon skillnad på grund av höga matpriser”, säger eleven Elvira Hägg, 18.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ HYLLAR. ”Väldigt bra mat med varierad sallad. Jag har inte märkt någon skillnad på grund av höga matpriser”, säger eleven Elvira Hägg, 18.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden