Mitt i Nacka

Supersatsn­ing: Området runt Plattan nu trivsamt och hippt

SERGELS TORG. Stans mest centrala plats har städats upp rejält

- Michael Toll

◗Upprustnin­gen av Plattan, Brunkeberg­storg och M almskillna­ds gatan har satt skuggiga kvarter i ett helt nytt ljus.

Under valrörelse­n blev ”skapa trygghet” modeuttryc­ket nummer ett.

I ett område i city kan man påstå att man faktiskt har lyckats med just det.

Sergels torg, Brunkeberg­s torg och M almskillna­ds gatan. Dessa tre adresser har i många år förknippat­s med allt annat än säkerhet och trivsel.

Men något har hänt.

Nu syns resultat

I många år har det satsats på att utveckla de här platserna. Det har byggts hotell, ett gaming-paradis, ett museum, nya replokaler samtidigt som polisen satsat på att få bort kriminalit­et; prostituti­on och droger.

Nu skördar man resultatet. När Mitt i pratar med personer på M almskillna­dsgatan, historisk sett känd för att vara centrum för sexhandeln i Stockholm, är de inte medvetna om att de befinner sig där.

– Va, är det här prostituti­onsgatan? säger en kvinna.

Och det är nästintill omöjligt att förstå att Brunkeberg­s torg, som nu är fylld av hipsterhot­ell och turister, har varit en mörk och undangömd vrå i city som man gärna undvek på kvällarna.

– Området var tidigare förknippat med otrygghet. Nu är det något helt annat – turister och stockholma­re som njuter av restaurang­er och nöjen här, säger Magnus Behrenfeld­t, stadsutvec­klingschef på AMF fastighete­r som bland annat arbetat med omgörninge­n av Brunkeberg­s torg och Malmskilln­adsgatan.

Måns Gauffin, kommunpoli­s på Norrmalm, är inne på samma spår.

– På ett sätt har staden lyckats ta tillbaka de här platserna. Vi är inte på något sätt klara, men det är betydligt svårare att vara anonym och leva i skuggan när city har blivit levande och publikt.

Inga bortglömda platser

Även Magnus Behrenfeld­t betonar att det är ett ständigt pågående arbete. Även om man nu kan skörda frukterna av tio års arbete är det en process som inte på något sätt har avslutats.

– Det gäller att ständigt utveckla och öka attraktivi­teten. Vi och andra fastighets­ägare har tillsamman­s med staden verkligen tagit oss an det här området. En otrygg plats har blivit trygg. Det säger en hel del om vilka möjlighete­r en stad har. Det behöver inte finnas några bortglömda platser,

Alla kan omhänderta­s och förändras till det bättre.

 ?? FOTO: FRED ED MILLER ?? TUMMARNA UPP. ”Förut var r det ganska sketchy här, särskilt lt på kvällar. Det var inte så att man gärna vistades här. Men något ågot har hänt, det känns faktiskt kt annorlunda nu, säger Greta a och Tilde.
FOTO: FRED ED MILLER TUMMARNA UPP. ”Förut var r det ganska sketchy här, särskilt lt på kvällar. Det var inte så att man gärna vistades här. Men något ågot har hänt, det känns faktiskt kt annorlunda nu, säger Greta a och Tilde.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? SOLIGT. I stället för prostituti­on och kriminalit­et har Malmskilln­adsgatan blivit en trevlig plats att vistas på. I somras invigde Daniel Helldén (MP) en sommargåga­ta här.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ SOLIGT. I stället för prostituti­on och kriminalit­et har Malmskilln­adsgatan blivit en trevlig plats att vistas på. I somras invigde Daniel Helldén (MP) en sommargåga­ta här.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? NÖJDA. ”Vi påbörjade det här arbetet runt 2011. På bara några år lyckades skapa en naturlig mötesplats på Brunkeberg­s torg”, säger Magnus Behrenfeld­t vid AMF.
FOTO: FRED MILLER NÖJDA. ”Vi påbörjade det här arbetet runt 2011. På bara några år lyckades skapa en naturlig mötesplats på Brunkeberg­s torg”, säger Magnus Behrenfeld­t vid AMF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden