Mitt i Nacka

Isabella om kärleken till Judy Garland, 100

◗ Sångerskan Isabella Lundgren har höjts ovan regnbågen av kritiker – för både egna låtar och tolkningar. Nästa vecka börjar Stockholm Jazz Festival, där hon är en i ett pärlband av hyllade artister.

- Text: Jonas Berge

”Hennes särpräglad­e utryck och nerv gick in i mitt hjärta” Jag kände mig förstådd av henne. Kanske mer än av någon människa jag hade pratat med.

Isabella Lundgren är på promenad med sin rumänska gatuhund, Kraken. De befinner sig på ”ett fält långt från all form av civilisati­on”. Hon har lämnat Söder för trakterna kring Trosa för att arbeta koncentrer­at med nytt material, men inte i första hand musik. Även om hon planerar för ett nionde album – det första med bara egna låtar sedan 2014 – till våren är en annan deadline viktigast just nu.

– Det tar tid för mig att skriva låtar. Det har tagit så lång tid delvis för att det inte känns helt naturligt att skriva i det formatet. Du berättar fragment av en historia och jag vill berätta en hel historia med alla nyanser, motsättnin­gar och rörelser, säger hon.

– Jag har alltid älskat orden, nästan mer än tonerna. Särskilt i kombinatio­nen med varandra. Eftersom jag är cineast förstod jag till slut att det var ett filmmanus jag skulle skriva. Det är ett existentie­llt skräckdram­a.

I egenskap av artist går det nästan inte att undvika ämnet pandemin. Den fick Isabella att känna tacksamhet.

– Jag säger som Joni Mitchell: ”You don´t know what you got til it´s gone. Det är som… Nu låter det så inställsam­t, men det är verkligen helt otroligt att få göra det här. Och det var otroligt redan innan.

Att vara jazzartist innebär att vara en traditions­bärare, på samma sätt som för de som verkar inom klassisk musik, menar hon.

– Därmed inte sagt att man ska vara utan personligh­et, men det existerar redan så mycket material som man gör till sitt så gott man kan. Den amerikansk­a sångboken ligger mig till exempel varmt om hjärtat, säger hon och syftar på sitt senaste album, Look for the Silver Lining

På ett album kan man väl berätta en hel historia?

– Jo, och nästan alla mina favoritski­vor har en enhetlig berättelse, men att skriva om någon annan är befriande. Visst går det i en låt också men det är så mycket lättare att säga ”jag” än ”du” i en låt. Jag tror det är en del av det, att jag är så fruktansvä­rt trött på mig själv. Det handlar inte och självhat, bara självdista­ns!

Tuff tid i New York

Som 18-åring åkte Isabella till New York för att studera musik. Det slutade i destruktiv­t leverne och missbruk. Hon bröt upp, flyttade hem, blev nykter och har de tio senaste åren skaffat sig en obestridli­g plats i den svenska jazzeliten.

” En röst som har sett botten av glaset och toppen av världen” har någon skri

vit om dig. Hur skulle du beskriva din röst och har den påverkats av den tuffa tiden i ditt liv, tror du?

– Jag vet inte hur den landar i någon annan. Jag vet bara vad jag har för intentione­r, att det ska vara ärligt och genomskinl­igt, okomplicer­at, kärnfullt. Jag är lite purist som sångarna från Judy Garlands era. Det är inget sportigt, ingen uppvisning, jag sjunger på det sätt som tjänar berättelse­n, känslan. Och det är oftast så enkelt som möjligt.

”Fick inte ihop det”

I somras skulle Isabellas musikalisk­a förebild, Judy Garland, ha fyllt hundra. En stor del av året har hon ägnat åt att hylla henne, vilket hon också ska göra på jazzfestiv­alen. Hon berättar att hon var sex eller kanske sju första gången hon såg Trollkarle­n från Oz.

– Jag minns att jag förstod att hon var en flicka, fast när hon öppnade munnen fick jag inte ihop det jag såg med det jag hörde. Rösten var en livsvis gammal kvinnas, inte ett barns. Visst det är kanske en efterkonst­ruktion, men jag blev så berörd. Hennes särpräglad­e utryck och nerv gick in i mitt hjärta. Det här var något mer än någon som bara sjöng fint. Det var allvarligt och angeläget.

Du har sagt att du känner en stark själslig kontakt med henne. Varför?

– Det är svårt att sätta ord på, men jag kände mig förstådd av henne. Kanske mer än av någon människa jag hade pratat med. Jag kände att även hon var en outsider, jag kände mig mindre ensam. När jag var liten fick jag verkligen anstränga mig för att försöka förstå andra människor och hur den här världen fungerar.

Din talang upptäcktes också väldigt tidigt. Kände du dig pressad?

– Jag kommer från en ”häv dig inte tös-mentaliet” i Värmland. Däremot blev det tydligt att något som var djupt heligt och personligt för mig kunde monetarise­ras: Jag kunde bli någon. Det klingade falskt och blev falskt. Jag blev falsk av att använda musiken på det

 ?? FOTO: ELVIRA GLÄNTE ?? HYLLAR 100- ÅRINGEN. Isabella Lundgren uppträder i Eric Ericssonha­llen på Skeppsholm­en den 21 oktober.
FOTO: ELVIRA GLÄNTE HYLLAR 100- ÅRINGEN. Isabella Lundgren uppträder i Eric Ericssonha­llen på Skeppsholm­en den 21 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden