Mitt i Nacka

2 000 lägenheter ska få värme från algfabrike­n i hamnen

HET FABRIK. Säljer kosttillsk­ott till hela världen och alstrar mycket överskotts­värme Säg vad du tycker!

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@mitti.se Astra reals slutproduk­t är ett rött pulver. I det här rummet börjar odlingen av algfröna.

I veckan invigdes ett nytt system där överskotts­värme från en algfabrik i Gustavsber­gs hamn blir fjärrvärme till 2 000 lägenheter.

GUSTAVSBER­G

Att det tillverkas ett preparat gjort av alger, och som används i bland annat kosttillsk­ott och säljs över hela världen, i Gustavsber­gs hamn är det nog få som känner till.

Principen är att alger drivs upp från frön i slutna glasbehåll­are och allt eftersom algerna växer flyttas de till större behållare och tankar. Till slut är det dags att ”skörda” vattenväxt­erna, då torkas de och smulas ner till ett mjöl, som blir den färdiga produkten.

Det är bara det att algerna är extremt känsliga, berättar Thomas Sundström, underhålls­chef på Asta real, som algföretag­et heter.

– Det måste vara exakt rätt temperatur i vattnet, rätt ljus och ph-värde, annars trivs de inte, säger han och tillägger att den optimala vattentemp­eraturen för algerna är 25 grader.

Energikräv­ande process

Framförall­t måste de ha ljus för att leva, förklarar han. Därför har man ständigt lysrör på över odlingarna.

– Om det blir för mörkt går de in i en form av dvala, och blir vattnet för kallt dör de, säger han.

Alltihop det här kräver mycket energi för att åstadkomma, och alstrar mycket värme. Tidigare har överskotts­värmen från produktion­en i algfabrike­n släppts rakt ut i luften. Nu har man kommit på ett sätt att ta tillvara den.

Det betyder att värme från fabriken nu skapar varmvatten som skickas in i Vattenfall­s fjärrvärme­nät och nu bidrar till att värma cirka 2 000 lägenheter i Gustavsber­g.

– Det vi får från Asta real utgör cirka 20 procent av all värme som vi levererar till lägenheter­na i Gustavsber­g och det känns bra att vara en del i en lokal, klimatsmar­t lösning, i stället för att vi köper in motsvarand­e mängd energi utifrån, med allt vad det innebär i form av transporte­r och annat, säger Kurosh Beradari, försäljnin­gschef på Vattenfall AB, som skapat det nya systemet ihop med Asta real.

Inte billigare

Totalt rör det sig om 15 miljoner kilowattim­mar per år som Vattenfall a nu u köper, öpe, i form av överskotts­enskottsen­ergi, från Asta a real.

– Ur ett ekokonomis­kt perrspekti­v är det et här ett noll- summespel l för oss, det et blir egentligen en inte billigare för oss, men det känns bättre att vara a resursefre­sursef fektiv på det här viset, säger Kurosh Beradari.

Den 25 oktober invigdes alltihop med bandklippn­ing. – Det är en stor ära att på det här viset få göra Gustavsber­g ännu mer miljösmart och hållbart, sade Kurosh Beradari, som höll i saxen, ihop med Peter Worsöe, vd på Asta real.

Den ”nya” värmen kommer att blandas upp i det sto stora a fjärrvärme­nätet fjä vä i Gustavsber­g s så det blir inte ett spe specifikt område som får del av de den, förklarar h han.

Sys t eme t h har testkörts se sedan septembe ber och kommer att släppas på fullt i lägenheter­na från och med m november.

KOSTTILLSK­OTT

Utgör cirka 20 procent av all värme som vi levererar.

At

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Thomas Sundström, underhålls­chef och Peter Forsman, produktion­schef på Asta real AB.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Thomas Sundström, underhålls­chef och Peter Forsman, produktion­schef på Asta real AB.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? KÄNSLIG MILJÖ.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ KÄNSLIG MILJÖ.
 ?? FOTO: ASTAREAL AB ?? l
FOTO: ASTAREAL AB l
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden