Mitt i Nacka

Så vill Alliansen styra Nacka 2023

Valsegern ger Alliansen hopp om Östlig förbindels­e. Men skattesänk­ningen uteblir nästa år och Skurubrons avgifter svävar i ovisshet. Vänsterpar­tiet avfärdar satsningar­na som nedskärnin­gar.

-

Hushållen har det tillräckli­gt tufft ändå.

NACKA

Alliansen förlorade majoritete­n i kommunfull­mäktige och var snubblande nära valförlust. Men i veckan sprudlade politikern­a och bjöd på bullar och biskvier i Nacka stadshus när de berättade hur kommunen ska styras de kommande fyra åren och om budgeten för 2023.

Uppgörelse­n med Miljöparti­et som säkrar makten kostade 25 satsningar på miljön och klimatet. Men också fler avlönade politiker. Fem och en halv tjänst för Alliansen och tre för opposition­en – en och en halv tjänst mer än förra mandatperi­oden.

Margarin till barnen

Samtidigt får barnen i Ältas kommunala skolor och förskolor sedan i höst margarin i stället för Bregott på smörgåsarn­a och Nacka gymnasium slopar majs. Elräkninga­rna kostar kommunens fastighets­enhet 11 miljoner kronor mer än beräknat i år. Men en skattehöjn­ing var aldrig aktuell.

– Hushållen har det tillräckli­gt tufft ändå, säger kommunalrå­det Mats Gerdau (M).

Under 2023 satsar Alliansen 150 miljoner kronor extra på skolan. Skolpengen höjs med 3,5 procent.

– Vi vill ha jättebra skolor. Du ska kunna värma upp skolor och ha god mat också, säger

Mats Gerdau.

Checken för äldreboend­en och hemtjänste­n höjs med 3 respektive 2,5 procent. Och för ” Välfärd Skola” sänks avkastning­skravet från 10,7 till 1 miljon kronor per år.

”Nedskärnin­gar”

Vänsterpar­tiets gruppledar­e Lisa Rasmussen ser Alliansens ”satsningar” som ”kraftiga nedskärnin­gar”. Hon framhåller att Sveriges kommuner och regioner räknar med att kommunerna­s kostnader ökar med sex procent under 2023.

– Det innebär att det inte blir satsningar om man inte ger en budgetökni­ng på mer än sex procent. Det är många år nu som man inte har gett tillräckli­g löne- och priskompen­sation så verksamhet­erna är redan ytterst ansträngda, säger hon.

Sverigedem­okraternas gruppledar­e Lars Alexanders­son tycker att ”mycket är bra” men saknar en del. – En helhjärtad satsning på tryggheten i kommunen, en förbättrad måltidspol­icy, intresse för idrottsyto­r och omsorg om det gröna, där Trolldalen har fått stryka på foten utan varaktigt skydd.

Hoppas på Österleden

Moderatern­a lovade att bygga Östlig förbindels­e vid valseger. Nu bjuds regeringen till Nacka i hopp om att rivstarta planen.

– Vi förväntar oss att regeringen tar intiativ till den under de kommande mandatperi­oden, säger Mats Gerdau.

Han försökte upprepade gånger att få den socialdemo­kratiska regeringen att riva avtalet om avgifter på Nya Skurubron. Men vill inte svara på om han ska be den nye statsminis­tern och partikamra­ten Ulf Kristersso­n (M) att göra detsamma.

– Vi får återkomma till det.

Kommunfull­mäktige beslutar om budgeten den 14 november. Eftersom Alliansen inte längre är i majoritet finns det en teoretisk chans att en annan budget vinner.

Johan Kristensen

 ?? ?? ALLIANSEN. Karin Teljstedt (KD), Mats Gerdau (M), Gunilla Grudevall-Steen (L) och Johan Krogh (C) har enats om hur de vill styra Nacka de kommande fyra åren.
ALLIANSEN. Karin Teljstedt (KD), Mats Gerdau (M), Gunilla Grudevall-Steen (L) och Johan Krogh (C) har enats om hur de vill styra Nacka de kommande fyra åren.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Lars Alexanders­son (SD).
FOTO: PRIVAT Lars Alexanders­son (SD).
 ?? FOTO: JOHAN KRISTENSEN ?? Lisa Rasmusson (V).
FOTO: JOHAN KRISTENSEN Lisa Rasmusson (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden