Mitt i Nacka

Han formar historia i tusengradi­g glöd

◗ Visste du att Stockholms go-to-person för att återskapa antika föremål finns på Värmdö? Just nu gör han kastkulor, pilspetsar och eldkorgar till nya Ronja Rövardotte­r-serien. Smeden i Fagerdala gör nya Ronja Rövardotte­r-serien realistisk

- Text: Eva Tonström

Eldkorgar, pilspetsar, kastkulor – smeden Janne Hansson i Fagerdala plockar fram saker som han har gjort till nya serien om Ronja Rövardotte­r. Stilen ska vara medeltid, och tiden däromkring.

Serien håller på att spelas in just nu så nya rekvisitau­ppdrag rullar in vart efter, berättar Janne.

– Det är ett roligt jobb att göra. Jag börjar alltid med att göra skisser i full skala på varje föremål, så att jag vet hur mycket material som går åt, säger han och visar blyertsrit­ningar på ett stort block.

Smedjan i Fagerdala är täckt från golv till tak med verktyg och maskiner, många över hundra år gamla. Verktygen tillverkar han själv, förstås, alltefters­om han behöver dem.

Elden i ässjan hålls igång på en bädd av stenkol och smidestemp­eraturen ligger på 900–1 000 grader.

Janne Hansson har jobbat med varmsmide, alltså formar järn i varmt tillstånd, i snart tre decennier och är den som de flesta hör av sig till när det gäller jobb av det här slaget.

Började som hobby

Han var tidigare reklamfoto­graf med studio inne på Östermalm, något han gjorde i 35 år, när han hittade huset i Fagerdala 1995. Sedan dess är han kvar. Det började som en hobby vid sidan av fotandet, med några mönstersmi­dda knivblad.

Vad är det som lockar med smidet?

– Att jag får lösa problem, och jobba med design och formgivnin­g. Jag fascineras av det formbara i järnet när det värms upp, att en bit råjärn kan bli till något väldigt vackert och starkt.

Det finns också en återbrukst­anke, enligt Janne, att inte slänga något av värde.

– Det kan vara ett stycke

INBODD. Smedjan är inhyst i en före detta om- och tillbyggd ladugård i Fagerdala sedan snart tre decennier. kulturhist­oria som jag kanske kan reparera.

Uppdragen kommer från hela Stockholm och några av hans stora uppdragsgi­vare är Svenska kyrkan och Statens fastighets­verk. Ett återkomman­de arbete är till exempel att tillverka nya ankarslut – exakta replikor av originalen – till husen i Gamla stan.

Nyligen avslutade Janne ett stort jobb åt Uppsala slott, där han återskapat en stor grind i tidsenlig stil, och franska balkonger.

– Ibland behöver jag läsa på lite innan jag börjar, sedan

En bit råjärn kan bli till något väldigt vackert och starkt.

gör jag som jag tror att de gjorde, med de verktyg som fanns på den tiden.

På en tavla på väggen finns en lista över grejer som ska tillverkas: Ljuslyktor till Värmdö kyrka, räcken till Boo kyrka och en trapp till Katarina kyrka, och så ett par grindar och inrednings­detaljer till olika privatpers­oner.

– Ett ganska vanligt uppdrag är när någon har köpt ett hus från 20-talet och så har de en bil som inte går in genom porten. Då behöver de en ny, bredare grind. Då gör jag det.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? HETT. Elden, eller ässjan som den kallas, behöver vara 700 till 1000 grader varm för att man ska kunna forma ett järnföremå­l.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ HETT. Elden, eller ässjan som den kallas, behöver vara 700 till 1000 grader varm för att man ska kunna forma ett järnföremå­l.
 ?? ?? HANTVERK. Eldkorgar tillverkad­e för Ronja Rövardotte­rserien.
HANTVERK. Eldkorgar tillverkad­e för Ronja Rövardotte­rserien.
 ?? ??
 ?? ?? REKVISITA. Kastkulor och pilspetsar tillverkad­e för nya Astrid Lindgren-satsningen.
REKVISITA. Kastkulor och pilspetsar tillverkad­e för nya Astrid Lindgren-satsningen.
 ?? ?? VARMSMIDE. Kallas den urgamla metoden att forma ett järnföremå­l medan det är varmt.
VARMSMIDE. Kallas den urgamla metoden att forma ett järnföremå­l medan det är varmt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden