Mitt i Nacka

84 hundraårin­gar firade 100 år av pressfotog­rafi

Festligt värre när Fotografis­ka hyllade nyhetsbild­en

- Klara B Orreteg 08-550 550 68 klara.orreteg@mitti.se Klara B Orreteg

◗ Färdtjänst­bilarna rullar in framför Fotografis­ka, en efter en. Det är dags för stor fest när Sveriges hundraårin­gar är inbjudna att fira hundra år av nyhetsbild­er.

Den 24 april 1961 är Margareta Jönsson påväg hem till en väninna. Hon tar en promenad från hemmet i Saltsjökva­rn.

När hon går år längs Södermalm m vrider hon huvet t och tittar ut över r Stockholms inlopp. p. Precis då bryter regalskepp­et Vasa vattenytan för första gången sedan hon förliste den 10 augusti 1628.

Nu sitter Margareta, 101 år gammal, på Fotografis­ka och minns tillbaka. Det är lite svårt med talet och hörseln, men dottern Annastina hjälper till. Numer bor Margareta i Mariestad men Stockholms gator, broar och gränder är fortfarand­e tydliga i minnet.

Hundra år av nyheter

Margareta är på Fotografis­ka tillsamman­s med 84 andra personer som alla har passerat hundra år. De är inbjudna av museet som tillsamman­s med Nyhetsbyrå­n TT gör en utställnin­g på temat 100 år av nyhetsbild­er.

Med utställnin­gen vill man lyfta en arbetskår som ofta offrat mycket för att vara i händelsern­as centrum. För att ge till samhället.

– Nyhetsfoto­t är helt avgörande för samhällsfö­rändring, skulle jag säga. Varje bild här är en känslostor­m, säger Elin Frendberg som är VD på Fotografis­ka. Fo Lokalen är mörk, med långbord uppställda i gångarna. Små lampor lyser upp litegrann mellan deltagarna. Vid ett av borden sitter Anders Hellström med armen om sin mamma Anna-Britta Hellström. Hon är 102 år och ser tillbaka på ett liv fullt av minnen.

Öppnare värld

– Jag minns tydligt när andra världskrig­et bröt ut. Förr var det inte så öppet i samhället som det är nu. Vi visste inte vad som hände i världen på samma sätt. Det är bra att det har ändrats.

På väggarna hänger bilder på kändisar genom tiderna och nyhetshänd­elser. Kaoset när man bytte till högertrafi­k är en av Elin Frendbergs favoriter.

– Den säger något om hur svårt det kan vara att ställa om. Inte bara trafiken, utan i stort.

Utställnin­gen på Fotografis­ka kommer att hänga fram till februari. ltih h n

Anna-Britta Hellström, 102 år från Stocksund, kom till festen med sonen Anders Hellström.

Inga Slättengre­n, 105 år från Bromma, var en av gästerna som kom till öppningen.

Lekensie Engida med familj hade tagit sig till Stockholm från Uppsala för att vara med och fira.

– Jag tycker Stockholm borde ligga i framkant där. Sist att få frågan är Janne Carlsson från Huddinge. Han tycker att det ser gott ut. Skulle han själv sätta ihop en meny hade det blivit gravad lax till förrätt, kalops till huvudrätt och glass med chokladsås till efterrätt.

– Mat som barnen gillar, allt går alltid åt.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ÖPPENHET.
JULIA DEL CARMEN NAVARRETE SEGONIA, 101 år från Midsommark­ransen, jobbade som väverska i Chile innan hon kom till Sverige 1984. Här visar hon upp ett av sina verk, ackompanje­rad av dottern Maria Teresa och barnbarnen Paloma Winneth och Lilian Nielsen.
LÅNGVÄGA.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ÖPPENHET. JULIA DEL CARMEN NAVARRETE SEGONIA, 101 år från Midsommark­ransen, jobbade som väverska i Chile innan hon kom till Sverige 1984. Här visar hon upp ett av sina verk, ackompanje­rad av dottern Maria Teresa och barnbarnen Paloma Winneth och Lilian Nielsen. LÅNGVÄGA.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? GÄST.
Margareta Jönsson och dottern Annastina tittar på utställnin­gen tillsamman­s.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ GÄST. Margareta Jönsson och dottern Annastina tittar på utställnin­gen tillsamman­s.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ??
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ
 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? LYX. Maria Saliba från Hägersten gillar idén med sallad med en lyxigare twist.
FOTO: KLARA B ORRETEG LYX. Maria Saliba från Hägersten gillar idén med sallad med en lyxigare twist.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Elin Frendberg.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Elin Frendberg.
 ?? FOTO: LENNART WEIBULL ??
FOTO: LENNART WEIBULL
 ?? ?? NEWSFLASH – ETT SEKEL AV NY NYHETER, genomförs i samarbete med TT. Utställnin­gen tar besökaren med på en tidsresa genom nyhetsbyrå­n TT:s enorma bildarkiv från 1921 till idag.
NEWSFLASH – ETT SEKEL AV NY NYHETER, genomförs i samarbete med TT. Utställnin­gen tar besökaren med på en tidsresa genom nyhetsbyrå­n TT:s enorma bildarkiv från 1921 till idag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden