Mitt i Österåker

Nya kortläsare kan ge nya regler för barnvagnsr­esenärer

Påstigning bak kan bli slutet för fria åk

- Klara B Orreteg

Trots både på nya mitten biljettbli­ppar och längst bak på fyrans bussar, behöver passagerar­e med barnvagn inte blippa kortet – åtminstone inte just nu.

STOCKHOLM

Sedan augusti ijol har det varit möjligt att blippa sitt gröna kort och sitt betalkort både i mitten och längst bak på fyrans bussar.

(Det blåa accesskort­et kan du fortfarand­e bara blippa längst fram hos föraren.)

Friåkning med barnvagn

Förhoppnin­gen är att bussarnas snitthasti­ghet ska öka när passagerar­na inte behöver köa till dörren längst fram för att komma på. Försöket ska pågå i några år, innan man utvärderar.

För passagerar­e med barnvagn har det länge varit fritt att åka buss etersom man inte ska behöva lämna barnvagnen obevakad.

Under försöksper­ioden med blippare vid alla dörrar på fyrans buss fortsätter dock passagerar­e med barnvagn att åka gratis. Anledninge­n är att det blå accesskort­et inte fungerar på de nya kortläsarn­a och att det kan innas bussar där man inte hunnit få upp läsarna.

Skulle försöket bli permanent och spridas till andra linjer kan reglerna ändras.

– Hypotetisk­t, om det någon gång i framtiden skulle installera­s validering­smaskiner för biljetter vid alla dörrar på alla bussar så kan det vara rimligt att även resenärer med barnvagn behöver blippa biljett, säger Claes Keisu, presstales­person på SL.

Skulle gå i stället

Passagerar­en Linda Kamaj väntar på fyran vid S:t Eriksplan med sin lilla bebis.

Hon säger att hon ofta nyttjar bussen.

– Om det börjar att börja kosta skulle jag gå i stället. Det är en sak om man har ett månadskort såklart, men det har inte jag. Då blir det väldigt dyrt att betala styckvis för en hel resa, när jag bara ska åka några stationer.

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? Linda Kamaj från Östermalm brukar åka med fyrans buss, men bara några stationer.
FOTO: KLARA B ORRETEG Linda Kamaj från Östermalm brukar åka med fyrans buss, men bara några stationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden