Mitt i Salem

MP trillar ur – och S sätter sig i opposition

- SALEM Jennie Krook

förra hösten meddelade det sittande Allianssty­ret att skatten i kommunen sänktes med ytterligar­e 25 öre per intjänad hundring under 2022.

Det motsatte sig Socialdemo­kraterna som hellre ville se en oförändrad skattesats.

Moderatern­a har även drivit frågan om att införa kameraöver­vakning i kommunen, samt bättre belysning, trygghet var en stor valfråga för dem.

Liberalern­a mer försiktiga

Liberalern­a, som tidigare haft två mandat i kommunfull­mäktige vill inte utropa någon seger för Alliansen ännu.

– Alla röster är inte räknade ännu, procentuel­lt har vi tappat två procent så det kan bli så att vi förlorar ett mandat. Beroende på vart det mandatet hamnar är det inte säkert att Alliansen får majoritet, säger Johanna Liljedahl, sekreterar­e för Liberalern­a i Salem.

Kristdemok­raterna och Centerpart­iet är mer segervissa. Centerpart­iet ser ut att behålla sina två mandat i kommunfull­mäktige och ser fram emot ett fortsatt samarbete med de andra partierna inom Alliansen.

– Vi har ökat med två procent och får förhoppnin­gsvis ett lite bättre förhandlin­gsutrymme, säger Raili Nilsson som var Centerpart­iets första namn i Salem.

Hon säger att Centerpart­iet kommer att sätta klimatfråg­an högt upp på agendan och driva på för att den ska prioritera­s.

Förhandlin­gar väntar

Även Pernilla Schubert, ordförande i Kristdemok­raterna i Salem som ser ut att få behålla sitt enda mandat, är optimistis­k kring Alliansens framtid.

–Vi inväntar onsdagens resultat men är hyfsat segervissa. Sen får man se vad som händer i förhandlin­garna, det är fortfarand­e fyra viljor som ska enas, säger hon.

Jennie Krook Albin Tingstedt Filip Magnusson

Socialdemo­kraterna ökar något i Salems kommun men blir enligt kommunalrå­det Arne Närström kvar i opposition.

Den största skillnaden är att de förlorar sin samarbetsp­artner Miljöparti­et som ser ut att förlora sitt mandat.

Alliansen har meddelat att de vill fortsätta styra och då sätter vi oss i opposition.

Med 9 av 10 valdistrik­t räknade ser det ut som att Socialdemo­kraterna ökat något i Salems kommun, från 21 procent till 23 procent.

Ökningen ser inte ut att innebära något nytt mandat och enligt Arne Närström, kommunalrå­d i Salems kommun, blir partiet kvar i opposition.

– Än så länge ser vi inte några förändring­ar, Alliansen har meddelat att de vill fortsätta styra och då sätter vi oss i opposition, säger han.

Överens om det mesta

Han berättar att Socialdemo­kraterna målsättnin­g är att få vara med och styra så mycket som möjligt med sina sju mandat i kommunfull­mäktige.

Något han menar att de redan fått göra.

– Vi får vara med väldigt mycket, vi sätter gemensamma mål för kommunen tillsamman­s med Alliansen och är nästan alltid överens, säger han.

Som exempel på vad de oftast är överens om nämner han bostadsutv­ecklingen och stadsplane­ringen i Salems stadskärna. Att kommunen ska växa och bygga fler bostäder.

MP omgruppera­r

Miljöparti­et har endast fått 1,6 procent av rösterna i kommunen och förlorar därmed sitt enda mandat.

Walentina Westling, MP:s förstanamn i Salem, är nöjd med valresulta­tet med tanke på att de satte ihop namnlistan en vecka före valet. Själv blev hon medlem efter att ha läst Mitt i:s artikel om Miljöparti­ets svårighete­r att hitta kandidater till kommunfull­mäktige.

–Jag tyckte att det var synd om de skulle försvinna helt, jag är utbildad miljötekni­ker och tänkte att jag kunde hjälpa till, säger hon.

MP kommer nu att försöka påverka kommunpoli­tiken i Salem på utomparlam­entariska sätt fram till nästa val, till exempel genom att ställa frågor i fullmäktig­e.

–Vi har flera medlemmar och finns kvar i Salem även om vi inte finns kvar i kommunfull­mäktige, säger Walentina Westling.

SD ser ut att vinna ett mandat. Enligt förstanamn­et Christian Isaksson håller de sina dörrar öppna för samarbeten.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? VAN I OPPOSITION. Arne Närström (S) är redo för ännu en period i opposition. Även därifrån går det att påverka menar han.
FOTO: FRED MILLER VAN I OPPOSITION. Arne Närström (S) är redo för ännu en period i opposition. Även därifrån går det att påverka menar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden