Mitt i Salem

Resan är målet – Attendo Lindhovshe­mmet satsar på elparcykel

-

Det har varit en aktiv sommar hos Attendo Lindhovshe­mmet. Med vädret på bästa humör har det också varit upplagt för uteaktivit­eter – och en hel del fokus har legat på den alldeles nya parcykeln som kom till huset i mars, i god tid för årets cykelsäson­g. En smidig och rejäl trehjuling som sprider glädje och välmående omkring sig.

– Vi hade ju en parcykel tidigare men den blev tyvärr stulen. Det var dock en ganska tungcyklad historia men nu har vi fått hit en som är rejält mycket lättare och dessutom mycket flexibel, säger Helena Fors, som är gruppaktiv­itetsledar­e på Lindhovshe­mmet och fortsätter:

– Jag och verksamhet­schef Sanna Faily pratade ihop oss och vi kom överens om att det var en bra idé och dessutom fanns det en uppdämd efterfråga­n med tanke på att vi faktiskt haft en cykel innan, så då vi gjorde vi slag i saken.

Kittlar i magen

Visst händer det något med oss när vi sitter upp på en cykel … Vinden i ansiktet, man blir lite fnittrig, det kittlar till lite i magen och barnasinne­t pockar på i samma stund man får upp lite fart.

– Det här är alltså en cykel som är helt anpassad för vår typ av verksamhet. Föraren, som oftast är någon ur personalen, sitter till vänster och har koll på växlar, styrning, eldrift och broms. Den som sitter bredvid har styre att hålla i samt möjlighet att trampa med om man vill och kan, säger Helena Fors och fortsätter:

– Jag håller i utbildning­en så att personalen lär sig behärska ekipaget. Det tar en liten stund att lära sig hojen och för den som styr och är ”huvudansva­rig” gäller det att få klart för sig hur cykeln uppför sig när man växlar, när man svänger, när man ska av och på för att helt enkelt kunna framföra cykeln på ett säkert och bra sätt. Vi kör lite manöverpro­v, vi övar på att växla upp och ned. Man ska ha klart för sig att den kan gå ganska fort om man vill, så det vill till att veta hur allt fungerar. Inte minst bromsarna, avslutar Helena Fors och skrattar.

Tre dagar i veckan

Ambitionen under sommaren var att komma ut med cykeln minst tre dagar i veckan och då minst två turer varje gång.

– Intresset är stort från våra boende och här finns fantastisk­a omgivninga­r för cykling. Vill vi så kan vi sticka ner till pizzerian eller till Tumba Bruk, eller kan vi cykla till Möllebadet, Kvarnsjön eller ner till friidrotts­platsen. Vi har sett fram emot detta mycket och både för personal och boende blir det här ett härligt sätt att vara tillsamman­s, säger Helena Fors.

Lena gillar skarpt

För ett halvår sedan flyttade Lena Lingvall till Attendo Lindhovshe­mmet. Hon trivs bra på boendet och idag tog hon sin första tur på den nya cykeln tillsamman­s med Katlen:

– Jätte-jättekul tycker jag! Jag är ingen supercykli­st men det kändes verkligen fint att få komma ut och få lite rull på hjulen igen. Det var otroligt roligt och dessutom första gången jag sitter på en elcykel, säger Lena och fortsätter:

– Jag var så stolt över mig själv. Jag har lite utmaningar med ena benet men med hjälp från personalen kom jag upp i sadeln utan problem. Det var jag och Katlen som stack iväg och det var min premiärtur. Det är underbart att komma ut och få frisk luft, få nya upptäckter och intryck och så får vi en chans att snacka lite. Det blir en kick liksom. Nu har jag kommit igång och det kommer att bli mycket cyklande för min del framöver – jag gillade verkligen det här.

– Vi har sett ett otroligt stort intresse och tryck på cykeln under hela sommaren och den har varit ute mer eller mindre varje dag, flera rundor om dagen. Så visst känns det helt rätt att vi köpte in den och den kommer att vara en fantastisk resurs här framöver. Nu fortsätter vi på inslagen bana och ser fram emot en lång, härlig och lagom varm cykelhöst, säger Sanna Faily.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden