Mitt i Salem

M tänker inte ge sig förrän omsorgen är i topp

LÄSARBILD:

- Kia Hjelte (M) 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden

Äntligen har Socialdemo­kraterna

fattat att det är viktigt att den som har hemtjänst vet vem eller vilka som kommer att utföra tjänsten eftersom det skapar en självklar trygghet. Botkyrka kommun har äntligen också infört valfrihet när det gäller om man vill ha kommunal hemtjänst eller om man vill ha en annan utförare, företag.

Men denna valfrihet kommer aldrig att kunna gälla alla som har hemtjänst eftersom Botkyrkas modell säger att det endast är 50 procent som kommer att få välja! Hur väljer kommunen ut de som ges chansen att välja själva?

Vi moderater tror på likabehand­lingsprinc­ipen – ALLA ska få chansen att få välja själva förstås!

Det som också är viktigt när det gäller hemtjänst är HUR den utförs. Här finns det en hel del att önska enligt de undersökni­ngar som har gjorts när det gäller kvalitet. Det är jättebra att ha goda planer, fina policydoku­ment och välformule­rade mål när det gäller all verksamhet. Men viktigast för den enskilde hemtjänstt­agaren/kunden är HUR de olika uppgiftern­a utförs, till exempel smakar maten gott, ser köket rent ut, är badrummet fräscht, hur är bemötandet och hur är attityden?

Detta om HUR hemtjänste­n utförs talas det väldigt lite om. Botkyrka kommun har svårt att kravla sig upp ur bottenträs­ket när det gäller kvalitet och bemötande likaväl som när det gäller självbestä­mmande. Vi moderater har länge önskat och också motionerat (lämnat förslag) om att hemtjänste­n ska granskas av en utomståend­e person för att med hemtjänstt­agarnas/kundernas perspektiv just undersöka HUR tjänsterna utförs.

Det borde vara självklart när man inte ligger i topp när det gäller kvalitet.

Vi moderater kommer inte att ge oss när det gäller kvaliteten, den ska vara absolut i topp och alla ska ha möjlighet att välja.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VALFRIHET. Moderatern­a vill att alla ska få välja hur deras hemtjänst ska se ut.
FOTO: MOSTPHOTOS VALFRIHET. Moderatern­a vill att alla ska få välja hur deras hemtjänst ska se ut.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden