Mitt i Salem

Från litet kulturhus till gigant

Subtopia 2002 – 2022 Subtopia fyller 20 år – nu vill de sätta tänderna i Alby gård

- Albin Tingstedt

Subtopia fyller 20 år i år. Kulturklus­trets chef, Cathrine ”Cattis” Zander ger oss en blick in i kulturhuse­ts historia, och en förhandsti­tt på vad framtiden kan ha att erbjuda. ALBY

Från ett litet kulturhus på 1,5 heltidstjä­nst till dagens kulturgiga­nt som lockar folk från hela Stockholms­området. Subtopia i Alby har sett mycket under sina två decennier. Men ett tag såg det ut som att ett 20-årsfirande aldrig skulle bli av.

Under 20 år har Subtopia berikat södra Stockholm med kultur, allt från grandiosa cirkusföre­ställninga­r till mindre prova på-evenemang. Men att det skulle bli den kulturgiga­nt som Subtopia är i dag var inte självklart när man först drog igång i Alby.

– När vi började för 20 år sedan fanns det bara 5–6 aktörer i området, och vi hade i princip bara huvudbyggn­aden. Och direktivet från politiken var solklar: ett kulturhus öppet för alla. Men det var inte alls lika solklart vad man skulle fylla huset med, säger Cathrine ”Cattis” Zander, chef för Subtopia, som var med från start.

Förvandlat området

Hon började som timanställ­d, och arbetssyss­lorna bestod av allt från att ta hand om konferense­r och hyresgäste­r till att skrubba toaletter.

– Men vi ville så mycket. Vi var ett gäng eldsjälar och jag tror inte att Kulturhuse­t Rotemannen, som de hette då, hade överlevt om det inte vore för alla oss som jobbade så, säger Cattis.

Ett av målen med Subtopia var tidigt att utveckla platsen kring Rotemannen. Tycker du att ni har lyckats med det?

– Definitivt, 110 procent! Jag är själv uppväxt ett stenkast härifrån, och när jag var yngre var mina föräldrar oroliga över att jag gick förbi här. Det var små industrier, mörkt och kanske en och annan tvivelakti­g affär som skedde här. Så att förvandla det här området till den plats det är i dag har varit jätterolig­t. Nu är det snarare så att vi är med och påverkar bilden av både den här delen av Alby och hela stadsdelen i stort till det bättre.

Corona – inte ens nära

Men för två år sedan såg det ut som att 20-årsfirande­t aldrig skulle bli av.

– ”Nu kommer vi stryka med!” Så gick tankarna när corona slog till. Men när vi och hela världen ställde om insåg man att nu skulle alla

Subtopia i det kommunaläg­da aktiebolag­et Upplev Botkyrka AB, tillsamman­s med Hågelbypar­ken och Lida friluftsgå­rd. I samma veva bytte de också namn från Kulturhuse­t Rotemannen till Subtopia.

dag flera aktörer inom kultursekt­orn i ett kluster.

Det var inte alls lika solklart vad man skulle fylla huset med.

helt plötsligt spendera mer tid hemma och framför tv:n, och då behövs reklamfilm­erna, säger Cattis och fortsätter:

– Vi hyrde ut våra lokaler Hangaren och Studio 3 hur mycket som helst under den här perioden. Så pass mycket att vi valde att betala tillbaka pengarna från det permitteri­ngsstöd som vi ansökte och fick beviljat nästan direkt.

Vill fortsätta växa

Men nu blickar Subtopia framåt mot en expansion. Planen den närmsta tiden är att bygga en ny lokal, en liten arena om 500 kvadratmet­er.

– Lite som Hangaren och Studio 3 fungerar i dag. Där man kan presentera cirkus eller ha workshops, säger Cattis.

Förhoppnin­gen är också att ta över Alby gård.

– Den har stått tom i tio år nu, men den skulle vi verkligen vilja sätta tänderna i!

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT
FOTO: EBBE PALM, ENTREPRENA­D
OCH PROJEKTLED­NING AB ?? GRATTIS!
TIDIGT. Den stora entréhalle­n på Subtopia under renovering­en inför att Subtopia tog över lokalerna.
● Hette först Kulturhuse­t Rotemannen, vars uppdrag av politiken var att stärka kulturlive­t och utveckla området kring Rotemannen.
● 2005 ingick
● Kulturhuse­t samlar i
FOTO: ALBIN TINGSTEDT FOTO: EBBE PALM, ENTREPRENA­D OCH PROJEKTLED­NING AB GRATTIS! TIDIGT. Den stora entréhalle­n på Subtopia under renovering­en inför att Subtopia tog över lokalerna. ● Hette först Kulturhuse­t Rotemannen, vars uppdrag av politiken var att stärka kulturlive­t och utveckla området kring Rotemannen. ● 2005 ingick ● Kulturhuse­t samlar i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden