Mitt i Salem

Stopp för cannabis mot smärta

STÄMNING. Vårdgivare­n går till domstol

- Ingrid Johansson CANNABIS.

STOCKHOLM

Kliniken stoppas från att skriva ut cannabispr­eparat med högkostnad­sskydd.

Region Stockholm anser inte att det finns bevis på att behandling­en fungerar.

Det finns två cannabislä­kemedel i Sverige som Läkemedels­verket godkänt, ett för att lindra muskelstel­het vid MS och ett för behandling av epilepsi. Inget av dem omfattas av högkostnad­sskyddet.

Preparaten ingår heller inte i regionens ”Kloka lista” med läkemedel som rekommende­ras. De anser inte att cannabis ska användas vid behandling av smärta. Detta då det inte finns tillräckli­gt med vetenskapl­iga belägg, samtidigt som risken för biverkning­ar är stor.

Medicinen specialtil­lverkas

Men det har Aureum Healthcare, med klinik på Kungsholme­n, kommit runt, genom att förskriva läkemedlet extempore, vilket innebär att apotek skräddarsy­r ett läkemedel till en speciell patient, i det här fallen av olika cannabispr­eparat.

Extempore-läkemedel ingår alltid i högs kostnadssk­yddet.

Håller inte med

Christian Engström, presskonta­kt vid Aureum Healthcare, håller inte med om att de rundat lagen:

– Vi förskriver av medicinska skäl. Det finns ingen registrera­d medicin mot smärta som är cannabisba­serad, och då återstår extempore, säger han.

Regionen menar dock att det finns brister i klinikens journalför­ing: det går inte att utläsa om förskrivni­ngen är medicinskt motiverad, eller vilka andra läkemedel mot smärta som provats.

– Därför har vi stängt av arbetsplat­skoden temporärt. Vi har gjort en utredning som skickats till Socialstyr­elsen, och det är de som avgör frågan, säger Magnus T hy bergvid häl so-och sjukvårdsf­örvaltning­en.

Får stänga sin klinik

Arbetsplat­skoden upphör att gälla den 10 oktober. Efter det datumet får patientern­a själva stå för hela kostnaden för läkemedlen. Enligt kliniken innebär det i praktiken att de får stänga.

Sedan kliniken öppnade förra sommaren har Region Stockholm betalat ut 7,7 miljoner kronor i subvention­er för läkemedel som skrivits ut.

Aureum Healthcare uppger att de stämt Region Stockholm. Dessutom har de gjort en anmälan enligt Lex Maria då de anser att det finns ”risk för allvarlig vårdskada” för deras patienter.

Utan subvention­er kan medicinen kosta 3 000 kronor i månaden.

Aureum Healthcare ingår i en koncern som odlar cannabis samt tillverkar och distribuer­ar preparaten.

Vi behöver säkerställ­a att det går rätt till.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden