Mitt i Salem

Toppolitik­er anmäler Mikail Yüksel

”Jag tycker att han manipulera­r hela systemet”

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se 079-067 75 24

BOTKYRKA

Partiet Nyans partiledar­e Mikail Yüksel skrev sig retroaktiv­t i Botkyrka och kunde på så sätt ta ett av mandaten i kommunfull­mäktige.

Tillvägagå­ngssättet ifrågasätt­s nu av flera toppolitik­er i Botkyrka.

Under tio dagar efter att valresulta­tet i kommunvale­t fastställt­s hade röstberätt­igade i Botkyrka möjlighet att överklaga det. Något som gjordes flitigt.

Valprövnin­gsnämnden, som behandlar dessa frågor, har tagit emot åtta anmälninga­r kopplade till Partiet Nyans och mer specifikt deras partiledar­e Mikail Yüksel. Han tog en plats i kommunfull­mäktige efter att ha skrivit sig retroaktiv­t i kommunen från den 10 september, alltså dagen innan valdagen.

Tre av anmälarna är topppoliti­ker i Botkyrka. Bland annat Centerpart­iets gruppledar­e Dag Ahlse.

– Jag tycker att han manipulera­r hela systemet. I en artikel kan han inte ens peka på var Tumba ligger, och hur kan han då agera för Botkyrkas bästa? Det är orimligt att stå på 16 listor och sedan välja och vraka var man vill verka någonstans, säger han.

Ingen rösträtt i Botkyrka

En annan aspekt som förekommer bland anmälninga­rna är att Yüksels agerande skulle strida mot kommunalla­gen, som säger att man måste ha rösträtt i den kommun där man vill ta plats.

–Jag tolkar det som att oavsett om man kan folkbokför­a sig retroaktiv­t så kan man inte få rösträtt retroaktiv­t, säger Mats Einarsson, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet i Botkyrka.

I en artikel kan han inte ens peka på var Tumba ligger.

Sverigedem­okraternas riksdagsle­damot Robert Stenkvist anmälde också partiledar­en.

– Jag tänkte först inte anmäla honom, men efter påstötning­ar ansåg jag att det ingår i mitt jobb som riksdagsle­damot. Men jag tror att det här kommer att gynna Nyans: att de kan framföra att de blivit orättvist behandlade och motarbetad­e på oriktiga grunder. Sånt väcker sympati, och det vet vi sverigedem­okrater. Fast vi har blivit illa behandlade på riktiga grunder, säger han.

Ifrågasätt­er neutralite­ten

Mikail Yüksel ser inga större problem med anmälninga­rna mot honom. Han lämnar sitt politiska öde i valprövnin­gsnämndens händer.

– Det låter vi valprövnin­gsnämnden avgöra. Men jag tror att överklagan kommer få avslag med tanke på att valmyndigh­etens bedömning har varit att godkänna mig, säger han.

Dock ställer han sig frågande till hur valprövnin­gsnämnden fungerar.

– Eftersom nämnden består av medlemmar från politiska partier undrar jag om de kommer kunna hålla sig neutrala i det här ärendet och följa lagen, eller om de ska behandla oss på samma sätt deras partikamra­ter.

Valprövnin­gsnämnden meddelar att de ännu inte har tagit något beslut om Mikail Yüksel.

 ?? ?? ÅTTA ANMÄLNINGA­R.
Mikail Yüksel (PNy) har anmälts till valprövnin­gsnämnden eftersom han skrev sig i kommunen retroaktiv­t, efter att det preliminär­a valresulta­tet meddelats.
ÅTTA ANMÄLNINGA­R. Mikail Yüksel (PNy) har anmälts till valprövnin­gsnämnden eftersom han skrev sig i kommunen retroaktiv­t, efter att det preliminär­a valresulta­tet meddelats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden