Mitt i Salem

Välbesökt när gårdarna öppnade

Godispizza på menyn

- Albin Tingstedt

ALBY

Efter mer än ett halvår sedan stängninge­n har fritidsgår­darna i Tullinge, Vårsta och Alby öppnat igen.

Det första som slår en när man kommer innanför entrén till Albys fritidsgår­d är en svag doft av nybakt, till ljudet av Dua Lipas musik och pingisboll­ar som slår mot rack och bord.

Ugnen går varm i den lilla lokalen som fortfarand­e går att känna igen sedan tiden det hette Albys hjärta.

Experiment­erar lite

Men inte är det bullar som gräddas där inne. En pizza, med någon tvivelakti­g brun kräm. Nutella visar det sig.

–Vi hade riktiga pizzor här i fredags, och då var det några av tjejerna som sa att de ville göra galna pizzor. Så nu experiment­erar vi, säger Sara Al-Asadi och går iväg och hämtar en box med Malaco colaflasko­r som hon dekorerar ”pizzan” med.

Hon är en av flera nya fritidsled­are som kommunen har rekryterat sedan de tog över driften av fritidsgår­darna och klubbarna i februari efter en dispyt med ABF Botkyrka-Salem som tidigare hade hand om fritidsver­ksamheten i kommunen.

Lugn första dag

Det övergripan­de ansvaret har numer arbetsleda­ren Fares Mansour, och han har stora planer för fritidsgår­dens framtid.

– Om jag ska vara ärlig så kom det bara 4–5 elever på första dagen. Men bara dagen efter kom det fler, och många tjejer. Vissa kvällar är de till och med fler än killarna, säger Fares.

Vi tar en runda i lokalerna, och det är mycket som fortfarand­e måste göras: Fifarummet behöver både få upp en tv och ett Playstatio­n. Biorummet ska också göras om från grunden, lovar Fares.

Ändå var det viktigt att öppna redan nu.

–Vi kände att tiden tickade. Vi hade kunnat vänta till december och ha allt klart, men det här är ungdomarna­s plats och det är viktigt att de får någonstans att vara, och inte i centrum, säger han.

Musik och dans

Lite senare samma kväll dyker ett gäng tjejer upp. Snabbt tar de plats i pysselrumm­et, som också är tänkt att användas som studierum. Men det blev varken pyssel eller studier gjorda i det rummet den kvällen. I stället blev det musik och dans.

Och mellan allt tjo och tjim får vi byta några ord.

– Det är skönt att det har öppnat igen. Och även om vi saknar våra gamla fritidsled­are så kommer det här nog att bli bra, säger en av dem som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden