Mitt i Salem

Rysslands krig gör att fler vill preppa ihop med grannarna

”Man känner sig lugnare av att hjälpa varandra” En ensam prepper som stänger in sig bakom ett berg av konserver och överlevnad­sprylar? Glöm det. Trenden går mot att samarbeta mer med grannarna. Tips: Så ökar du beredskape­n där du bor

- STOCKHOLM Petter Beckman Ta fram en Se över de Alla gemensamma

Anna Olsson har ställt upp sin nyinköpta rökgasugn – två plåtburkar med lufthål, konstruera­de för att ge så lite rök som möjligt – på ett picknickbo­rd i utkanten av Skarpnäck.

Pär Plüschke från den lokala föreningen Preppa tillsamman­s visar hur man fyller burken med träspån. Snart flammar en låga upp som går att laga mat på.

–Jag tänker mycket på olika worst case-scenarior och samlar på mig en massa grejer. Man kan bli helt panikslage­n när man sitter själv. Man blir lugnare av varandra, säger Anna Olsson.

Hennes sambo Gunnar Svensson är ingen preppare, säger han, men han tycker det känns bra att prata om krisbereds­kap med andra i kvarteret.

– Vi är ju på väg mot en klimatkata­strof. Och med kriget i Ukraina känns det ännu mer akut. Även om vi inte får krig i Sverige så kan det bli sabotage, elavbrott och vattnet kan ta slut. Och vi är så totalt beroende av våra mobiler, säger han.

Är du orolig?

– Ja det är jag. Jag har precis pratat på telefon med min kompis i Moskva. Det kan ju faktiskt bli kärnvapenk­rig, om Putin håller vad han lovar.

Varit en materialsp­ort

Jimmy Hermansson har radat upp ett antal nyttiga prylar på ett bord – visselpipa, multiverkt­yg, rep och tändstål. Han tillhör de aktiva i Preppa tillsamman­s Skarpäck, som ordnat träffar sedan 2018.

–Prepping har varit lite av en materialsp­ort. Men det handlar minst lika mycket om psykologi. Man kan få mycket hjärnspöke­n av att googla på allt som kan gå fel. Då är det bra att komma hit och prata av sig, säger han.

I en annan del av Stockholm, i en HSB-förening på Hägerstens­åsen har Johan Nyberg drivit ambitiösa förslag i brf-styrelsen.

–I stället för att alla ska sitta i lägenheten med varsitt stormkök kan man köpa in en industriel­l gasolspis och ha utanför tvättstuga­n, där alla kan turas om att laga mat effektivt och säkert, säger Johan Nyberg som själv jobbar på Energimynd­igheten,

Han skulle även gärna se stora, gemensamma vattentank­ar och samarbeten i kvarteret kring elförsörjn­ingen. Ett hus kanske har bra förutsättn­ingar för solpaneler, ett annat kan ha mer plats för energilagr­ing.

– Alla tjänar på att samarbeta. Om fjärrvärme­n slås ut och vattnet inte fungerar är det just på kvartersni­vå som många av lösningarn­a finns.

Anna Teljfors jobbar med krisbereds­kap på Myndighete­n för samhällssk­ydd och

Det kan ju faktiskt bli kärnvapenk­rig, om Putin håller vad han lovar.

beredskap, MSB. Hon är inne på samma linje:

–Vi som bor i städerna har ju ofta tappat bort hur vi samarbetar i vardagen. Inte ens på städdagen på gården dyker folk upp, kanske för att man inte ser nyttan med det för egen del, säger hon.

”Ligger i tiden”

Men människors syn på det gemensamma håller på att förändras, menar Anna Teljfors. Det började under pandemin, när grannar började handla åt varandra.

–Det ligger i tiden, fler märker att de mår bättre av att få en ”connection” med andra. Själva poängen med att bo i en stad är att man har många olika människor omkring sig. Det gäller bara att vi börjar använda oss av det.

● krishanter­ingplan i hyresgäst- eller bostadsrät­tsförening­en: Vem ansvarar för informatio­n om mobilnätet slås ut?

● gemensamma utrymmena: Kan hyresgästl­okalen bli en plats att samlas kring en gemensam vevradio? Finns det plats för stora vattentank­ar och matförråd?

egen studiecirk­el med ABF:s material ”Preppa tillsammas” som kan hittas via google.

● Starta en

● aktivitete­r som grannsamve­rkan eller städdagar på gården stärker beredskape­n, man behöver absolut inte kalla det för att preppa, säger Pär Plüschke i Preppa tillsamman­s Skarpnäck.

 ?? ?? KÄNNS BÄTTRE.
Gunnar Svensson och Anna Olsson har kommit för att lära sig mer om hur man kan hjälpas åt i kristider.
KÄNNS BÄTTRE. Gunnar Svensson och Anna Olsson har kommit för att lära sig mer om hur man kan hjälpas åt i kristider.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? LUGN. ”Grunden för beredskap är att känna varandra i vardagen”, säger Anna Teljfors på MSB.
FOTO: FRED MILLER LUGN. ”Grunden för beredskap är att känna varandra i vardagen”, säger Anna Teljfors på MSB.
 ?? ?? INITIATIV. Pär Plüschke var en av dem som drog igång Preppa tillsamman­s i Skarpnäck.
INITIATIV. Pär Plüschke var en av dem som drog igång Preppa tillsamman­s i Skarpnäck.
 ?? ?? ELDFÄNGT. I Skarpnäck lär sig grannarna att göra eld med näver och tändstål.
ELDFÄNGT. I Skarpnäck lär sig grannarna att göra eld med näver och tändstål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden