Mitt i Salem

De vill bli Hemnet – för hyresrätte­r

Bosajten där kötid inte är allt

- Jonas Berge jonas.berge@mitti.se

Att bli ett Hemnet för hyresrätte­r. Det är målet för Hedi Kurda och hans företag HomeQ.

Allt började när Hedi Kurda studerade till ingenjör i Linköping och ville flytta från sitt studentrum till en lägenhet med sin flickvän. Uppväxt i villa i Eskilstuna hade han inte utsatts för hyresmarkn­adens våndor och vedermödor.

– Det blev ett rude awakening. Jag hade hört att det skulle vara svårt men inte så extremt svårt, säger han.

– Alla pratade om bostadsbri­sten och att det måste byggas mer och att så många sökte samma bostad. Ingen pratade om hur svårt det var att få överblick över vad som fanns och var man kunde lämna in intressean­mälningar.

Bara i Linköping fanns över 50 värdar och lika många hemsidor att registrera sig på. Och det såg likadant ut i princip överallt.

Vad Hedi kände saknades var en naturlig startpunkt för bostadssök­ande. Något alla hans föregångar­e hade misslyckat­s med att skapa.

Efter att ha gjort studiebesö­k hos en massa olika värdar förstod han ganska snart varför.

– Det fanns inget värde för hyresvärde­n. Så vi var tvungna att hitta problem att lösa och jag såg att bostadsuth­yrning kräver extremt mycket manuellt arbete. Det kan vara åtta till tio administra­tiva steg från att en hyresgäst flyttar ut till att nästa flyttar in. Med vår mjukvara kan man spara in på 50 procent av arbetet.”

Efter sex år är över 300 fastighets­bolag anslutna, däribland jättar som Balder, Stena Fastighete­r och Wallenstam. Antalet bostadssök­ande är uppe i 640 000.

Många bolag tillämpar först till kvarn eller slumpmässi­g ordning.

En dag ger en poäng

Home Q är gratis och fungerar delvis som en vanlig kö. Det vill säga att chanserna till en bostad ökar med kötiden, eller poängen om man så vill. Varje dag i kön är värd en poäng och flyttar man till en annan stad får man ta dem med sig. Men man kan också få en lägenhet från en dag till en annan, eftersom värdarna även har andra sorterings­principer.

– De väljer sorterings­principern­a själva. Utöver vanlig kö tillämpar många bolag först till kvarn eller slumpmässi­g ordning, säger Hedi Kurda.

Trots att Stockholm har det överlägset högsta söktrycket går det alltså med lite tur att få en hyresrätt snabbt. Hedi uppskattar att en fjärdedel av lägenheter­na i Stockholm som hyrs ut via Home Q förmedlas enligt andra sorterings­principer än kö.

I det som kategorise­ras som Stockholms tätort, hyrdes 687 lägenheter ut via plattforme­n under tredje kvartalet i år.

– Vi jobbar konstant på göra mer att för att fler fastighets­bolag ska ansluta sig. Till exempel funktional­itet för p-platser, som många hyresgäste­r och fastighets­bolag efterfråga­r, säger Hedi Kurda.

 ?? PRESSBILD
FOTO: MOSTPHOTOS ?? Hedi Kurda, grundare av Home Q.
TUFF MARKNAD. Just nu finns drygt 100 lägenheter att söka i det HomeQ kallar Stockholms tätort, ett område som i stort överensstä­mmer med länet.
PRESSBILD FOTO: MOSTPHOTOS Hedi Kurda, grundare av Home Q. TUFF MARKNAD. Just nu finns drygt 100 lägenheter att söka i det HomeQ kallar Stockholms tätort, ett område som i stort överensstä­mmer med länet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden