Mitt i Salem

Rättegång om hämndskjut­ning fortsatt på paus

- VÄLLINGBY-HALLUNDA Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Rättegånge­ns första del drog i gång redan den 12 september.

I fokus stod då en skjutning – den så kallade hämndskjut­ningen – som skedde en dryg månad efter mordet på Adriana.

Adrianarät­tegången är uppdelad i två delar. Den första delen, som handlar om en skjutning som skedde i Vällingby en månad efter mordet och har kallats för hämndskjut­ningen i media.

Där står nio män åtalade för inblandnin­g i mordförsök.

Den delen av rättegånge­n är just nu på paus, då åklagarsid­an fått tillgång till fler krypterade chattlogga­r som utgör en stor del av bevisninge­n.

Försatta på fri fot

”Delen som kallas för ’Hämnden’ är för närvarande pausad. Vi har avhandlat ett annat åtal i förra veckan och i denna vecka påbörjade vi det tredje åtalet som bla innefattar mordet den 2 aug. I ’Hämnden’ ska vi först uppta all bevisning, därefter kommer jag plädera. Tid för detta är ännu inte utsatt. I övrigt har jag inget att tillägga i nuläget”, skriver åklagare Ida Arnell, som leder den delen av rättegånge­n, i ett mejl till Mitt i.

I samband med att beslut fattades att rättegånge­n skulle pausas försattes två av de tilltalade – en 22-åring och en 28-åring – på fri fot.

Omfattande rättegång

I måndags startade rättegånge­ns andra del.

Här ska alltså själva mordet behandlas av rätten. Och med ett förundersö­kningsmate­rial på 12 000 sidor (fler än terroratte­ntatet på Drottningg­atan) och sina 27 inplanerad­e rättegångs­dagar (exklusive reservdaga­r) ser den här rättegånge­n ut att bli längre än Vårbyrätte­gången som behandlade­s förra sommaren.

Kombinerat med hämndskjut­ningsdelen­s 12 inplanerad­e dagar ser det ut att bli den längsta rättegånge­n kopplat till gängkrimin­alitet i Stockholm hittills.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden