Mitt i Salem

Ännu påverkas kommunerna inte av prisökning­arna

- BOTKYRKA/SALEM Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Priset på råvaror och el skenar.

Samtidigt har varken Salems eller Botkyrka kommun några större planer på att ställa om något nämnvärt.

– När det gäller kostnadsök­ningarna är de generellt inte skyhöga procentuel­lt sett ännu, säger Rickard Livén (M), kommunstyr­elsens ordförande i Salem.

Salem har nämligen ett bundet elavtal fram till december 2023, och påverkas inte av hösten och vinterns höga elkostande­r.

Tar itu med problemet

Vad de däremot måste förhålla sig till är högre kostnad på livsmedel till bland annat skolköken.

Där gläds Rickard Livén åt de beslut som Rönninge gymnasiums rektor Jerry Norrbom redan tagit för att få ekonomin att gå runt.

– I förlängnin­gen är det ett arbetssätt som vi hoppas kunna undvika, men jag gillar inställnin­gen att ta itu med problemen på en gång och vi ska göra vårt jobb för att förvaltnin­garna ska få så bra förutsättn­ingar som möjligt att göra sitt, säger han.

Vad kan ni göra då?

– Jag undviker gärna att gå in på detaljer i det här skedet då vi sitter i budgetarbe­te. Vi kommer inom kort att lägga fram förslag för hur förvaltnin­garna ska få underlag till sitt arbete.

Östlin (S): Hårda ord

I Botkyrka är Ebba Östlin (S) kommunstyr­elsens ordförande.

– Det kommer att bli tuffa år framöver, med hårda avvägninga­r och fokus på att säkra en trygg vardag för oss Botkyrkabo­r och där kommer vi alla behöva ta ett ansvar. Det kommer också vara viktigt att regeringen går in och stöttar kommunerna genom detta, säger hon.

Enligt henne planerar kommunen redan för åtgärder utifrån olika situatione­r. Just nu är de kring el och andra konsekvens­er av inflatione­n.

– Det handlar om att kartlägga samhällsvi­ktiga verksamhet­er, behov av stöd för familjer som får det extra tufft, el-inventera och mycket mer.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? JOBBAR PÅ DET. Rickard Livén (M), kommunstyr­elsens ordförande i Salem, vill inte gå in på detaljer men säger att de ska göra sitt bästa för att förvaltnin­garna ska få så bra förutsättn­ingar som möjligt.
FOTO: FRED MILLER JOBBAR PÅ DET. Rickard Livén (M), kommunstyr­elsens ordförande i Salem, vill inte gå in på detaljer men säger att de ska göra sitt bästa för att förvaltnin­garna ska få så bra förutsättn­ingar som möjligt.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Ebba Östlin (S).
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Ebba Östlin (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden