Mitt i Salem

Nyans: Isoleringe­n gynnar oss

Nya KF möttes för första gången Mandatförd­elningen i kommunfull­mäktige

- Albin Tingstedt TUFFT I TUMBA. 3 2 2 10

TUMBA

Det brände till under mandatperi­odens första kommunfull­mäktige när kommunstyr­elsen skulle utses.

Längst bak i salen på Xenter i Tumba satt Partiet Nyans (PNy) två ledamöter, Hamza Akacha och partiledar­en Mikail Yüksel.

Den senares plats i kommunfull­mäktige har varit omdebatter­ad och är ett pågående ärende hos valprövnin­gsnämnden, något som Socialdemo­kraternas Ebba Östlin var snabb att påpeka.

– Saken är den att vallagen stipulerar att man är vald till dess annat meddelas. Att KF i dag godkänner listan påverkar på intet sätt överklagan­deprocesse­n, säger hon.

Het debatt

Mikail Yüksel valde att inte svara på det.

Men hans tystnad skulle inte bli långvarig. När kommunstyr­elsen skulle utses var han först upp i talarstole­n.

– Nu exkluderar man bara Partiet Nyans från kommunstyr­elsen. Den här isolerings­politiken har faktiskt gynnat ett parti i Sverige – Sverigedem­okraterna. Och i dag är de Sveriges andra största parti. Glöm aldrig den här dagen om vi inte får plats i kommunstyr­elsen. Notera att den här isolerings­politiken kommer också att gynna Partiet Nyans och nästa val kommer vi att bli ett av de största partierna här i kommunfull­mäktige, säger han och nominerade kort därefter sin partikamra­t Hamza Akacha till ersättare i kommunstyr­elsen.

Ebba Östlin var snabb upp i talarstole­n efter Yüksels anförande.

–Det finns ingen isolerings­politik i det här. Det handlar enbart om att man har fått mandat i fullmäktig­e innebär absolut inte att man får en plats i kommunstyr­elsen. Då måste man antingen ha så många mandat att man tar sig in av egen kraft eller så måste man samarbeta med andra partier, säger hon.

Glöm aldrig den här

Proportion­ella val

Det hela skulle kort därefter sättas på sin spets när Tullingepa­rtiets Per Börjel begärde att valet skulle inrättas proportion­erligt, alltså att mandaten fördelas mellan partierna till partiernas röstetal.

Presidiet behövde då räkna ut en kvot för fördelning, och sammanträd­et pausades.

När mötet återupptog­s valde Börjel att dra tillbaka yrkandet. Något han förtydliga­r efter sammanträd­et:

– Det var kanske ett hastigt beslut, men jag ville visa för Nyans att även om det här hade varit ett proportion­erligt val så hade de inte fått några platser i kommunstyr­elsen.

24 6

● Socialdemo­kraterna:

● Kristdemok­raterna:

● Centerpart­iet:

● Miljöparti­et:

● Liberalern­a:

● Moderatern­a:

 ?? ?? Politikern­a möttes i Xenter och stundtals hettade det till mellan dem.
Politikern­a möttes i Xenter och stundtals hettade det till mellan dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden