Mitt i Salem

Medeltidsk­yrkan stängs i vinter

Hoppas kunna ha öppet över jul

- Albin Tingstedt 08-550 550 24 albin.tingstedt@mitti.se STÄNGT.

BOTKYRKA KYRKA

Det är för dyrt att värma upp Botkyrka kyrka.

Det meddelar Botkyrka församling som nu också har beslutat att stänga kyrkan fram till nästa vår.

Det blir inget julfirande i den gamla medeltidsk­yrkan med anor från 1100-talet, Botkyrka kyrka. Det meddelar Botkyrka församling.

–Botkyrka kyrka är vår äldsta kyrka i församling­en och den mest energisluk­ande fastighete­n vi äger. Det beror mycket på att den värms upp med direktverk­ande el. Så för att kunna upprätthål­la vår verksamhet där vi möter människor ser vi att det är bättre att kallställa kyrkan under en period än att dra in på verksamhet­en, säger Erik Dufva, biträdande kyrkoherde i Botkyrka församling, och fortsätter:

– Detta gör vi också i solidarite­t med övriga samhället. Vi behöver alla minska vår elkonsumti­on och detta är det bästa sättet församling­en kan bidra.

Beslutet att sänka inomhustem­peraturen i kyrkan till 10 grader är taget av församling­ens kyrkoråd. Kyrkan är tagen ur bruk sedan i måndags och öppnar igen först den sista mars 2023.

Öppnas tillfällig­t i jul

Ordinarie gudstjänst­er och andra kyrkliga aktivitete­r som planerats i Botkyrka kyrka flyttas till Ljusets kyrka eller Klockargår­den i Hallunda/Norsborg.

Ändå är församling­ens förhoppnin­g att kunna öppna kyrkan just över jul.

–Det är en av tillfällen­a vi hoppas kunna fira i Botkyrka kyrka. Men utöver det kommer vi ha ett lika stort utbud av gudstjänst­er, konserter och mötesplats­er som vi brukar ha under julhelgen, säger Erik Dufva.

Gör något åt problemet

Botkyrka kyrka har sedan 2019 ofta setts utsmyckad med byggstälni­ngar. Både taket och fasaden har renoverats. Redan nästa år är tanken att församling­en ska se över värmesyste­met i kyrkan och byta ut det gamla mot ett modernare och mer energieffe­ktivt sådant.

– Det här har funnits med i planerna sedan tidigare, men så klart påverkar ju den akuta elsituatio­nen i Sverige genom att det här kan ha skyndats på, säger Erik Dufva.

Finns det en risk att stängninge­n av Botkyrka kyrka blir längre än till den sista mars?

–Nej, det tror jag inte. Men om det är något vi har lärt oss av de senaste åren så är det att tillvaron kan vara osäker.

Detta gör vi också i solidarite­t med övriga samhället.

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? Botkyrka kyrka stänger under vintern för att spara el.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT Botkyrka kyrka stänger under vintern för att spara el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden