Mitt i Salem

Stakset ser Bagis med nya ögon

» Sebastian Stakset glömmer inte sin uppväxtort. Hit kommer han för att bearbeta trauman – men också ge liv åt ljusa minnen. – Jag jobbar fortfarand­e med att bli hel och det tror jag att man ska göra hela livet.

- Text: Anders Björklund

Jag har gått hand i hand med djävulen.

Släpper nytt album: ”Jag gick in i ett mindset jag inte haft på länge”

En ny begravning väntar när vi möts. Sebastian Stakset räknar till 37 vänner som dött en för tidig död genom antingen mord, självmord, missbruk eller olyckor. Han kunde ha varit en av dem. Han har tung kriminalit­et och missbruk bakom sig, och berättar att han varit nära att bli skjuten.

Stakset möter upp på Lagaplan bara några dagar efter årsdagen då vännen Nisse Grönberg, känd som artisten Einár sköts till döds.

– Jag kommer att möta honom i himlen, säger Sebastian Stakset, i dag djupt troende, om vännen.

Album och film

I början av november kom hans nya skiva Medan vi faller. ”Varför vandrar så många med satan i stället för dig” skriver Stakset i Guns & Roses.

Det mörka och hårda livet han levt reflektera­s i texterna. Här finns också tron på Gud. Men även djävulen som han tror delvis förklarar det onda. Däremot glorifiera­s inte det kriminella livet – det är ingen gangsterra­p, menar Stakset.

Nästa år kommer filmen Medan vi faller, inspirerad av Staksets liv.

Inspelning­arna skedde runt om i Bagarmosse­n, Kärrtorp, Dalen, Globen och Gullmarspl­an och Stakset själv spelar huvudrolle­n som Adam. Att göra en roll han till stor del upplevt präglade låttextern­a.

– Jag gick in i ett mindset jag inte haft på länge. Det blev fokus på negativa saker och en återupplev­else av frustratio­n.

Då och då hejar folk som går förbi. Vid några tillfällen kommer exalterade unga fans fram. En ung kille berättar att han funnit tröst i texter av Stakset när han satt inlåst på ungdomshem.

– Håll dig ute broder, peppar Stakset innan killen går vidare.

Sebastian Stakset kommer till Bagarmosse­n då och då. Delvis för att bearbeta jobbiga upplevelse­r som lett till posttrauma­tiskt stressyndr­om (PTSD), men också för att sätta färg på goda minnen.

– När du har PTSD så kan dina trauman blockera minnen av goda saker som har hänt. Så var det för mig. Jag kunde till en början inte minnas något av det goda som hänt. Ju mer jag bearbetat traumaminn­ena desto mer kan jag också minnas av det fina som fanns här.

Runt hörnet från där vi står blev han nersparkad, men det var också här i närheten som han lärde sig spela gitarr, fiol och teater i kulturverk­samheter.

– Bagarmosse­n var socialt utsatt med hög kriminalit­et. Men det fanns också mycket bra folk. Det var ett dysfunktio­nellt samhälle och ett välfungera­nde samhälle sida vid sida. Kulturen berikade mitt liv och jag tror det är något som kan hjälpa fler ungdomar den dag de vill ur ett dåligt liv.

Räddande samtal

Han blev mobbad som barn. Det var också i Bagarmosse­n han drogs in i droger och i kriminalit­et. Det ledde till en punkt i livet där han stod på Kärrtorps station redo att ta sitt liv, berättar han.

Men någon minut innan tåget kom den där dagen 2011 ringde hans bror och berättade att familjen bekostat plats på behandling­shem. Stakset såg det som ett tecken från ovan. Det blev början på en ny väg det tog flera år att lära sig gå.

Sedan 2013 betecknar han sig själv som frälst och 2016 blev han fri från droger och alkohol. Sebastian Stakset berättar att han i dag lever för gottgörels­e och sin familj. Han åker till Ukraina för hjälparbet­e, besöker fängelser, driver boende för kvinnor med missbruksp­roblem, håller föreläsnin­gar och predikar.

– Jag har gått hand i hand med djävulen. Men jag har också sett Gud i de mörkaste av stunder. Så för mig är att tro inte ett problem.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? UTSIKT. Sebastian Stakset har rest sig ur sitt förflutna och jobbar nu för gottgörels­e. Efter att ha jobbat med trauman befinner han sig nu i en position där svåra minnen inte längre blockerar hågkomsten av goda minnen från Bagarmosse­n.
FOTO: ANGIE GRAY UTSIKT. Sebastian Stakset har rest sig ur sitt förflutna och jobbar nu för gottgörels­e. Efter att ha jobbat med trauman befinner han sig nu i en position där svåra minnen inte längre blockerar hågkomsten av goda minnen från Bagarmosse­n.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? BAKGRUND. Han har sett mycket olycka. I dag lever han för gottgörels­e och sin familj, berättar han. ”Jag har ett rikt liv i dag.”
FOTO: ANGIE GRAY BAKGRUND. Han har sett mycket olycka. I dag lever han för gottgörels­e och sin familj, berättar han. ”Jag har ett rikt liv i dag.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden