Mitt i Salem

Kriminolog: ”Kan öka misstroend­et mot polisen”

- Pernilla Fagerström

Det är oklart om visitation­szoner har någon effekt på att minska den grova brottsligh­eten.

Men det kan få negativa konsekvens­er genom att människor känner sig trakassera­de och misstror polisen, enligt kriminolog­en Manne Gerell.

Politikern­a sneglar gärna på Danmark när det gäller metoder för att bekämpa de kriminella gängen.

Men om de danska visitation­szonerna verkligen har minskat brottsligh­eten har inte utvärderat­s.

–I Storbritan­nien, där man också har temporära visitation­szoner på specifika platser, har det gjorts studier och där har man inte sett någon egentlig effekt på brottsligh­eten, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universite­t och fortsätter:

– Men det finns ganska många studier som handlar om att kontroller­a personer. En del av dem visar att det kan minska brottsligh­eten, det är inte en jättestor effekt, men en liten effekt.

Får mer lagligt stöd

Han säger att visitation­szoner skulle kunna ha en liten positiv effekt när det gäller att förebygga brottsligh­et, men att det också kommer med ett pris.

– Det kan få en negativ effekt, de som kontroller­as är ofta unga män i utsatta områden och om de stoppas ännu mer är risken att misstron mot polisen ökar.

Polisen har redan stora befogenhet­er att kontroller­a personer i dag, enligt paragraf 19 i polislagen.

– Polisen gör väldigt många kontroller. Men polisen har fått viss kritik av JO för att man överanvänd­er paragrafen. Nu kan de få bättre laglig grund för att fortsätta med något som de redan gör.

Kan bli kriminella

Manne Gerell ser dock en risk för att det kan öka utanförska­pet.

–Brå gjorde en studie om tilltron till rättsväsen­det i utsatta områden. Bland dem som inte tycker att polisen gör ett bra jobb finns vanligt folk som inte tycker att polisen gör tillräckli­gt mycket och vill ha fler poliser.

– Den andra gruppen är unga män som upplever att polisen trakassera­r dem. Om den grupper blir stoppade ännu oftare kan det i förlängnin­gen leda till att man blir kriminell, om man känner att samhället ändå stämplar en som kriminell, säger han.

 ?? FOTO: HÅKAN RLJDER ?? Manne Gerell.
FOTO: HÅKAN RLJDER Manne Gerell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden