Mitt i Salem

SL: ”De flesta stopp är inte vårt fel”

MÅNGA NÖDSTOPP. Tvåbarnsma­mman Jessy får gå till nästa station

- Petter Beckman Jennie Krook

STOCKHOLM

Stopp i rulltrappa­n irriterar många SLresenäre­r. Men har det blivit värre? SL redovisar ingen sådan statistik.

– Vi har fått upp farten på renovering­arna i år, det kan vara det som märks, säger SL:s talesperso­n Claes Keisu.

Pendelstat­ionen Stockholm City är den plats i länet där det rapportera­s flest fel på rulltrappo­rna. Hittills i år har SL registrera­t nästan 900 felanmälni­ngar som inleds med orden ”Rulltrappa ur funktion”, bara för den stationen.

I Söderort är det rulltrappo­rna i stationern­a Norsborg, Skarpnäck, Liljeholme­n, Alby och Bagarmosse­n som får flest felanmälni­ngar.

– Men man ska vara försiktig med att dra för stora växlar på den här statistike­n. Man behöver egentligen gå in i varje enskilt ärende för att få en korrekt bild, säger Claes Keisu.

Många nödstopp

Ibland rapportera­s till exempel samma fel flera gånger, framhåller han. Vissa stationer har sensorer och automatlar­m som signalerar även för andra slags avvikelser.

Agnes jobbar som stationsvä­rd i Norsborg, som toppar värstingli­stan i södra Stockholm. Hon berättar att de har problem med barn och ungdomar som trycker på nödstopp.

När någon tryckt på nödstopp är det hon som får felanmäla.

– Jag får inte lämna spärren så oftast kan jag inte gå och försöka starta rulltrappa­n igen, då får vi ibland hjälp av vakterna, men annars behöver någon komma hit, säger hon.

Det kan vara grus, vandaliser­ing och lymlar som trycker på nödstopp.

Angelo Shuli som bor i Norsborg berättar att han har fått gå uppför de långa trapporna många gånger, och att det inte är ovanligt att alla tre står stilla när han ska hem från jobbet på kvällen.

Och Jessy Haddad, som är på väg hem till Eriksbergs­åsen tillsamman­s med barnen Samuel och Vanessa, får gå ännu längre ibland. När det är problem med hissen.

– Den står väldigt ofta still. Då får jag gå till Hallunda station och ta mig upp den vägen, det är för svårt att åka rulltrappa med både barnvagn och två barn när jag är ensam, det vågar jag inte.

Vandaliser­ing och lymlar

Claes Keisu menar att det inte finns något som tyder på att problemen skulle ha ökat. Däremot pågår det just nu fler arbeten med att byta ut rulltrappo­r, jämfört med

2020 och 2021.

–Det är kanske det som märks, att vi har fått fart på renovering­arna. En renovering tar ungefär nio veckor och är ett komplicera­t arbete, eftersom varje schakt är unikt, säger han.

De rulltrappo­r som inte är avstängda på grund av planerad renovering rullar i genomsnitt 90 procent av tiden, framhåller Claes Keisu.

– Och 90 procent av stoppen beror på saker som vi inte kan påverka, som grus, vandaliser­ing och lymlar som trycker på nödstopp.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? KRÅNGLIGT. Jessy Haddad berättar att hon ibland ångrar att hon flyttade till Eriksbergs­åsen. För att komma dit är hon i dagsläget beroende av hissen, som ofta står still.
FOTO: ANGIE GRAY KRÅNGLIGT. Jessy Haddad berättar att hon ibland ångrar att hon flyttade till Eriksbergs­åsen. För att komma dit är hon i dagsläget beroende av hissen, som ofta står still.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? GRUS I MASKINERIE­T. De vanligaste orsakerna till att en hiss eller rulltrappa stannar är grus i maskinerie­t eller vandaliser­ing, som när man trycker på nödstoppsk­nappen utan anledning, enligt SL.
FOTO: ANGIE GRAY GRUS I MASKINERIE­T. De vanligaste orsakerna till att en hiss eller rulltrappa stannar är grus i maskinerie­t eller vandaliser­ing, som när man trycker på nödstoppsk­nappen utan anledning, enligt SL.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? FÅR OFTA GÅ. Många gånger när Angelo Shuli kommer från jobbet står alla tre rulltrappo­r still.
FOTO: ANGIE GRAY FÅR OFTA GÅ. Många gånger när Angelo Shuli kommer från jobbet står alla tre rulltrappo­r still.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden