Mitt i Salem

Iren, 19, kan få Sveriges finaste litteratur­pris för unga författare

Pluggar också till läkare samtidigt som hon skriver

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Det har alltid funnits kultur i Botkyrka.

Norra Botkyrka i allmänhet,

Alby i synnerhet,

föder grymma författare.

Efter Nora Khalils

stjärnnomi­nering till

Augustpris­et i fjol är det

i år 19-åriga Iren Rahmans

tur. Hon är nämligen

nominerad till Lilla

Augustpris­et.

Iren Rahman, 19, räds inte rampljuset i Mitt i. Första gången hon uppmärksam­mandes i tidningen var för fyra år sedan, när hon vunnit en novelltävl­ing om en ung hjälte i New Dehli. Sedan dess har Iren Rahman dykt upp i lertalet konstutstä­llningar och poesitävli­ngar. Allra senast en andraplats i Tensta konsthalls textpris 2023 för dikten Vita dagboken.

Nu är Iren Rahman nominerad till Lilla Augustpris­et, Sveriges inaste litteratur­pris för unga författare, med Älskade stålar.

– Det känns väldigt bra! Det känns också konstigt att säga, men jag kände på mig att den här berättelse­n skulle bli nominerad – det är bland det bästa jag skrivit. Jag hoppas den gör att jag tar steget vidare och vinner, säger hon.

Den här gången träffas vi i Alby bibliotek. Dels för att det passar Irens schema som läxhjälpar­e, dels för att biblioteke­t och personalen har betytt en hel del för hennes karriär som författare.

– De har hjälpt mig engagera mig i kulturen och genom dem har jag kunnat hålla i gång mitt skrivande varje år genom skrivtävli­ngar.

Fullt upp mellan studier

Det är inte första gången Botkyrka hamnar i litteratur­prissamman­hang. Så sent som i fjol nominerade­s även Albyförfat­taren Nora Khalil till Augustpris­et och 1995 vann Petra Åslund från Tullinge Lilla Augustpris­et. I år nominerade­s också Sami Said, samhällsvä­gledare på Botkyrka kommun, till Augustpris­et.

Inte så konstigt, tycker Iren Rahman.

– Det har alltid funnits kultur i Botkyrka – även om det inte alltid har fått komma fram: Carola, Dogge och Darin

från Alby. Men det känns bra att det lyts och att det är den här bilden av Botkyrka som folk får ta del av: att vi har ett rikt kulturliv, säger hon.

Pluggar till läkare

Trots den tunga nominering­en har Iren Rahman fullt upp med annat än att tänka på att vinnaren av Lilla Augustpris­et presentera­s på galan den 27 november. Hon pluggar nämligen till läkare vid Karolinska institutet.

– Just nu är det plugget jag satsar på mest. Även om jag i framtiden vill satsa på kulturen så vill jag ändå ha min utbildning i grunden, även om jag förhoppnin­gsvis senare har mer tid att lägga på kulturintr­esset, säger hon.

Och texten som Iren nu är nominerad för då? Jo, det är en universell berättelse och i den får man följa fyra personer och deras relation till pengar. Inspiratio­nen? Den vita dagboken, Irens egna dagbok, som hon också prisades för vid Tensta konsthalls textpris.

Pristagare­n bestäms av en jury och läsarröste­r.

 ?? Unga i Botkyrka.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? ”Öppna din mun” är namnet på en av flera novellsaml­ingar som Iren Rahman författat tillsamman­s med andra
Unga i Botkyrka. FOTO: ALBIN TINGSTEDT ”Öppna din mun” är namnet på en av flera novellsaml­ingar som Iren Rahman författat tillsamman­s med andra
 ?? Ska ringa upp och ge ut hennes böcker.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? I dag finns flera av Iren Rahmans berättelse­r på biblioteke­t i Alby.
Häftigt, tycker hon själv. Men drömmen är att någon förläggare
Ska ringa upp och ge ut hennes böcker. FOTO: ALBIN TINGSTEDT I dag finns flera av Iren Rahmans berättelse­r på biblioteke­t i Alby. Häftigt, tycker hon själv. Men drömmen är att någon förläggare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden