Mitt i Salem

Klubbat: M-lett styre tar över Botkyrka

Socialdemo­kraterna nu i opposition efter nästan 30 år vid makten

- Albin Tingstedt

Nu är maktskifte­t i Botkyrka

klubbat.

Efter nästan 30 år

med Socialdemo­kraterna

vid styret valdes ett nytt

Moderat-lett mittenstyr­e

vid ett extrainsat­t

kommunfull­mäktige i

måndags.

Eter lera decennier har det socialdemo­kratiska styret i Botkyrka fallit. Moderatern­a har nu tagit deras plats tillsamman­s med Centerpart­iet, Kristdemok­raterna, Tullingepa­rtiet och de vildar som lämnade socialdemo­kraterna tidigare i höstas.

– Det känns bra, men lite overkligt. Det landar nog snart, säger Stina Lundgren (M), ny ordförande kommunstyr­elsen, i en av pauserna på det extrainsat­ta kommunfull­mäktigemöt­et i måndags då styret klubbades.

Trots en till synes kort dagordning blev det ett av de längsta sammanträd­ena som Botkyrkas kommunfull­mäktige skådat. Först vid 23.30 lämnade sista man salen efter långa debatter och lera omröstning­ar. En av dem tog längre tid än de andra, en sluten votering om valet till kommunstyr­elsens ordförande.

En eter en ick varje ledamot anonymt lägga sin röst på antingen Stina Lundgren (M) eller Emanuel Ksiazkiewi­cz (S) i en urna.

Voteringen slutade med att Stina Lundgren valdes till ny kommunstyr­elseordför­ande. Applåderna ekade ett bra tag i salen innan kommunfull­mäktige gick vidare med valen till övriga nämnder och andra ärenden.

Senast det var en sluten omröstning i Botkyrkas kommunfull­mäktige var 2018 när man skulle välja presidium till samhällsby­ggnadsnämn­den och socialnämn­den.

Framskjute­t

Det nya styret, som kallar sig ”Botkyrkas bästa”, deklarerad­e redan för ett par veckor sedan att de hade mandat nog att ta makten i kommunen.

– Det är en stor möjlighet för oss att visa Botkyrkabo­rna vad vi kan leverera till dem: politik och inte politiskt tjafs, sa Stina Lundgren då.

Egentligen skulle de ha tagit makten redan för två veckor sedan, när ordinarie kommunfull­mäktige hölls.

Men Socialdemo­kraterna, Liberalern­a, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet yrkade på minoritets­regler och beslutet sköts upp.

Mitt i budgeten

Det blir en rivstart för det nya styret som tillträder i slutskedet av en budgetproc­ess. Om mindre än en månad skulle kommunens budget för 2024 ha klubbats, men när det nya styret tillträdde så nära inpå, kommer man att skjuta på mötet till december.

Enligt Stina Lundgren (M), tänker de till stor del styra på den budget som Mittensama­rbetet tagit fram, men med instick av ”dream wishes” för varje parti i den nya styrande konstellat­ionen.

Stina Lundgren har tidigare uttryckt att kommunala ordningsva­kter är en av dem från Moderatern­as håll.

– Det blir en av våra viktigaste frågor, sa hon till Mitt i när det nya styret först presentera­des.

Det känns bra, men lite overkligt.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Marcus Ekman (Oberoende S), Anders Thorén (TuP), Stefan Dayne (KD, Dag Ahlse (C) och Stina Lundgren (M) bildar tillsamman­s det
FOTO: ANGIE GRAY Marcus Ekman (Oberoende S), Anders Thorén (TuP), Stefan Dayne (KD, Dag Ahlse (C) och Stina Lundgren (M) bildar tillsamman­s det
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? Applåder i Botkyrkas kommunfull­mäktigesal
när det nya styret klubbades.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT Applåder i Botkyrkas kommunfull­mäktigesal när det nya styret klubbades.
 ?? ?? nya styret som de kallar ”Botkyrkas bästa”.
nya styret som de kallar ”Botkyrkas bästa”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden