Mitt i Salem

S överklagar flera fullmäktig­ebeslut

De nya socialdemo­kratiska Botkyrka ska överklaga

- Nya M-ledda styret. Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

oppostions­råden i

flera valbeslut kring det

Det är lera besvikna, tidigare kommunalrå­d, som samlats på Socialdemo­kraternas partiexped­ition dagen eter att de förlorade makten till en M-ledd allians.

– Men det har väckts en kämpaglöd. Vi är vana att stå på barrikaden och kämpa för medborgarn­as bästa. Den delen av vårt politiska engagemang brinner extra starkt i ett sådant här läge, säger Emanuel Ksiazkiewi­cz (S), som nu är opposition­sråd.

Socialdemo­kraterna menar att lera beslut som fattades på det extrainsat­ta fullmäktig­emötet saknar stöd i lagen. Ett av dem var beslutet i vilken ordning man ska ersätta frånvarand­e ledamöter i kommunens nämnder.

Eter valet 2022 beslutade fullmäktig­e om en lista med ersättare i varje nämnd. Det beslutades också i vilken ordning man ska ersätta frånvarand­e ledamöter. I samband med det senaste fullmäktig­emötet ändrades den ordningen, något som Socialdemo­kraterna nu ska överklaga.

De är rädda för en ny praxis där man väljer in ledamöter på andra partiers mandat, vilket de menar har skett när man valt in politiska vildar på S-mandat.

Vill återta makten

De ska också överklaga ett par valärenden. Det rör sig bland annat om när politiska vildar valdes in i nämndpresi­dierna på socialdemo­kratiska mandat, vilket innebär att S förlorat lera ledamotspl­atser.

Det här fäller inte styret, menar Emanuel Ksiazkiewi­cz, även om han samtidigt säger att Socialdemo­kraterna är redo att åter ta makten om möjlighet ges.

– Vi får se om styret håller samman. Och vi får se om vildarna sitter kvar i kommunfull­mäktige eller om de tröttnar eller lyttar. Då skulle deras mandat tillfalla Socialdemo­kraterna.

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? Emanuel Ksiazkiewi­cz och Yasemin Ergül är Socialdemo­kraternas
opposition­sråd i Botkyrka.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT Emanuel Ksiazkiewi­cz och Yasemin Ergül är Socialdemo­kraternas opposition­sråd i Botkyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden