Mitt i Salem

En kopp kafe och några mord är Pascals vardag

Nya romanen börjar med ett skott från tak på Tulegatan författare och 3D-printade vapen. Pascal Engman sitter på konditori och planerar brott hela samhället. Polisen, vårdcentra­ler och advokatbyr­åer, säger

- VASASTAN Emil Salmaso emil.salmaso@mitti.se

◗ Gängkrig, mord på

i timmar.

– Gängkrimin­ella har snart infiltrera­t

han.

Skedar klirrar mot porslin över det dämpade sorlet. Bredvid kassan på helins konditori på Odengatan lockar bakverken och barnvagnar står parkerade mellan borden. Vid fönstret i hörnet sitter Pascal Engman.

Framför sig har han datorn han skriver på tre timmar varje dag – oavsett vilken – förutom julaton och sambon Linneas och tvåårige sonen Benjamins födelsedag­ar. Den senaste boken, Bestseller, har precis släppts.

– En av Sveriges mest kända brottsling­ar kontaktade mig för att skriva en bok om hans liv. Han hade läst mina böcker och gillade dem. Vi träffades utomlands men jag skulle få barn just då så jag hoppade av, säger Pascal Engman.

Var du orolig?

– Nja, kanske. Som småbarnsfö­rälder har jag blivit lite mer försiktig i min research, men en bättre författare, för man tar mer på allvar. Bestseller handlar om vad som hänt om jag tackat ja.

Dödar sig själv

Boken börjar med en blodläck utanför Gustav Adolf kyrka och handlar om en författare som skjuts från ett tak på Tulegatan, där Pascal också bor. Han rycker på axlarna och skrattar till.

– Jag har bott i Vasastan i 13 år. Ett tag bodde jag i Lasermanne­ns gamla lya på Ynglingaga­tan. Jag tycker om gatorna här, bara att gå runt ger mig idéer.

Det är snart sju år sedan han bestämde sig för att bli författare, tog tjänstledi­gt från jobbet som reporter på Expressen, skrev sin första bok och sålde bra. Så har det rullat på. Deckarseri­en om polisinspe­ktören Vanessa Frank, som bor vid Monica Zetterlund­s park, har getts ut på runt 20 språk.

– Två personer kom fram till mig och berättade att de träfats i parken för att de läst mina böcker. Nu har de förlovat sig. Det kändes jättestort!

Ligga steget före

Kriminalro­manerna bygger på eterforskn­ingar och intervjuer med såväl brottsling­ar som poliser, advokater och åklagare. Målet är att alltid ligga steget före utveckling­en i den undre världen.

– Gängkrimin­ella iniltrerar allt mer. Vi riskerar att få ett maia-liknande samhälle. Advokater ger procent av sin lön till kriminella som anlitar dem. 3D-printade vapen är väldigt svåra att spåra och snart kan vem som helst med en skrivare göra ett eget vapen. Det är skrämmande, säger Pascal Engman.

– Vi har killar som går ut grundskola­n utan att kunna läsa och blir lätta för gängen att rekrytera. Det jag tycker debatten missat att prata om är hur en 15-åring kan avhumanise­ra en annan människa så pass att skjuta den. Att ett människoli­v inte är värt mer än en Gucci-keps i de här kretsarna.

Barnbok som Läckberg

Av rädsla för att behöva sluta vara författare skriver Pascal

Engman två böcker per år. Ibland är han redaktör åt författare som Camilla Läckberg, som nyligen anklagades för att ha anlitat Pascal som spökskriva­re. Han ler trött, varenda nyhetsreda­ktion frågar.

– Självklart är det inte sant. Vi är vänner och jag vet hur mycket hon jobbar med sina böcker. Jag blev tillfrågad för att höja tempot så jag har varit inne och pillat i hennes texter, det inns alltid spår av någon annan i en författare­s texter.

Han slår ihop datorn, han ska hem och bygga med lego. Det är aldrig svårt att lämna mörkret i böckerna, säger han och ställer sig upp. Någon dag vill han skriva en barnbok.

– Så fort jag stänger ner datorn blir jag en familjepap­pa i Vasastan.

På väg ut dyker en nyhetsnoti­s upp i telefonen: ”Polischefe­n: Polisen iniltreras av gängkrimin­ella”.

Så fort jag stänger ner datorn blir jag en familjepap­pa i Vasastan.

 ?? ??
 ?? Henne.
FOTO: EMIL SALMASO ?? Polisinspe­ktören Vanessa
Frank bor på Roslagsgat­an.
Hittills har Pascal Engman
skrivit sex böcker i serien om
Henne. FOTO: EMIL SALMASO Polisinspe­ktören Vanessa Frank bor på Roslagsgat­an. Hittills har Pascal Engman skrivit sex böcker i serien om
 ?? FOTO: EMIL SALMASO ?? Pascal Engman skriver varje
dag, utom på julafton och
familjens födelsedag­ar. Gärna
på café.
FOTO: EMIL SALMASO Pascal Engman skriver varje dag, utom på julafton och familjens födelsedag­ar. Gärna på café.
 ?? ?? ”Ett tag bodde jag i Lasermanne­ns gamla lya på Ynglingaga­tan”, berättar författare­n Pascal Engman.
”Ett tag bodde jag i Lasermanne­ns gamla lya på Ynglingaga­tan”, berättar författare­n Pascal Engman.
 ?? FOTO: EMIL SALMASO ??
FOTO: EMIL SALMASO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden