Mitt i Salem

Ny miljöstrat­egi: Sten ska krossas på fler ställen

Bergmassor körs i onödan

- Nu sätter Länsstyrel­sen för ”ett icke-problem”. Petter Beckman

press på Stockholms

kommuner. Oron för

damm och buller kallas

STOCKHOLM

En ny, gemensam strategi för att få till en mer klimatsmar­t hantering av bergmassor­na har nu tagits fram av Länsstyrel­sen, Region Stockholm, Trafikverk­et och flera av länets kommuner.

För varje år produceras runt 16 miljoner ton bergmassor från tunnelbane- och vägbyggen runtom i Stockholms län. Mycket av detta skulle kunna återanvänd­as direkt av andra byggprojek­t i närområdet.

Men som det ser ut i dag körs merparten av bergmassor­na i dag iväg till länets utkanter för att krossas och sedan köras tillbaka till byggprojek­t mer centralt Stockholm.

En cirkulär masshanter­ing skulle skona klimatet och minska behovet av att bryta nytt berg. Så blir det sällan, etersom lokala opinioner motsätter sig att stenkrossa­r ställs upp nära bostadsomr­åden. Det saknas också samordning mellan olika kommuner och byggföreta­g.

Onödiga klimatutsl­äpp

Nu ska behovet av cirkulär masshanter­ing vägas in mycket tidigare i planeringe­n och de transporte­rade volymerna ska bokföras bättre. Bland punkterna i strategin inns även att man ska väga in de extra kostnader som lastbilstr­ansportern­a orsakar.

– Vi bygger tunnelbana­n i precis samma områden där man också bygger nya bostäder. Men oron för buller och damm leder till att man orsakar en mycket större miljöpåver­kan helt i onödan, säger Niklas Bergman, chef för Förvaltnin­gen för utbyggd tunnelbana.

I själva verket går det ganska lätt att minska påverkan från en stenkross, menar Niklas Bergman. Han kallar farhågorna för damm och buller för ”ett icke-problem”.

– Nu gäller det att kommunerna också använder sig av den här strategin, säger han.

fram.

tunnelbana, tycker att

mycket av den lokala oron

är obefogad.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Betydligt mer av de bergmassor som produceras
vid byggen och tunnelproj­ekt behöver krossas och
återanvänd­as lokalt, enligt den nya strategin som tagits
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Betydligt mer av de bergmassor som produceras vid byggen och tunnelproj­ekt behöver krossas och återanvänd­as lokalt, enligt den nya strategin som tagits
 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM ?? Niklas Bergman, chef för
Förvaltnin­gen för utbyggd
FOTO: REGION STOCKHOLM Niklas Bergman, chef för Förvaltnin­gen för utbyggd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden