Mitt i Salem

Kommunalt bolag kan hamna på ”svarta listan”

Grannar anmälde SFAB till Arn

- ”svarta listan”. Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Fjärrvärme­bråket i Norsborg

är över – grannarna

som tog strid mot Södertörns

fjärrvärme har valt

andra lösningar. Men det

kommunaläg­da bolaget

som går vidare med sin

storrenove­ring riskerar

en plats på ökända

Christer Gustafsson är i full färd med att låta installera en lutvärmepu­mp i sin bostad i Norsborg. Fjärrvärme­n från Södertörns fjärrvärme (SFAB), som värmt upp hans hus i ett halvt sekel, stängde han av under morgonen.

Hantering av kunder

– För min del är det viktigaste att inte ha med det här fjärrvärme­bolaget att göra med tanke på hur de har hanterat oss som kunder. Det är skandal.

Han sytar på de senaste årens händelser. Det började hösten 2022 när SFAB aviserade att hela fjärrvärme­nätet för 74 hushåll i norra Botkyrka var för gammalt och

Det är skandal.

behövde bytas ut. Initialt fanns uppgit om att renovering­skostnaden, cirka 30 miljoner kronor, skulle falla på de boende – 400 000 kronor per hushåll – men det avfärdades av SFAB.

Bolaget höll däremot fast vid linjen att nätet måste bytas. Alternativ­et var att SFAB skulle säga upp de boendes värmeavtal.

Christer Gustafsson och flera grannar tog strid mot renovering­en och anmälde det kommunägda värmebolag­et till både Energimark­nadsinspek­tionen och Konsumentv­erket. Ingen av instansern­a tog sig an fallet. De menade att tvisten inte kunde avgöras hos dem.

Inte bevis nog

Till slut vände sig grannarna till Allmänna reklamatio­nsnämnden (Arn) för uppsägning­en av fjärrvärme­avtalet. Arn kommer dock fram till att SFAB inte har lyckats bevisa att nätet var i så pass dåligt skick att det motiverade att avtal sades upp.

SFAB har, trots det, valt att gå vidare med uppsägning­en av Christer Gustafsson­s avtal och renovering­en av fjärrvärme­nätet.

Plats på Svarta listan

– Vi skulle aldrig göra en så stor investerin­g om nätet inte nått sin tekniska livslängd. Nu måste det bytas ut. Vi får ta lärdom av Arn:s beslut och bli tydligare i framtiden. Men vi kommer gå vidare med projektet – vi har 63 husägare som valt att följa med in i det nya nätet och vi måste fortsätta för deras skull, säger Cecilia Nordin, pressansva­rig på SFAB.

När SFAB går emot Arn:s rekommenda­tion riskerar företaget att hamna på Råd och röns ökända ”svarta lista”.

– Mig veterligen är det här första gången någonsin vi fått Arn på oss. Men vi har noga övervägt det, säger hon.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Hillo Nordström och Christer Gustafsson har valt bort fjärrvärme i sitt hus i norra
Botkyrka efter en lång och utdragen strid mot Södertörns fjärrvärme (SFAB).
FOTO: ANGIE GRAY Hillo Nordström och Christer Gustafsson har valt bort fjärrvärme i sitt hus i norra Botkyrka efter en lång och utdragen strid mot Södertörns fjärrvärme (SFAB).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden