Mitt i Salem

Goda framtidsut­sikter för Botkyrkas studenter

- Göran Arrius, ordförande Saco Titus Fridell, ordförande Saco Studentråd

Just nu går hundratals unga vuxna i Botkyrka och funderar på sin framtid. Ska de välja en universite­tsutbildni­ng i höst och vilken utbildning ska de i så fall satsa på? Ska de plugga från hemorten eller flytta på sig?

Du som är i valet och kvalet måste låta ditt intresse styra och hjärtat får vara med i studievale­t. Men det är lika viktigt för dig att ta reda på så mycket det går om arbetsvill­kor, karriärmöj­ligheter och framtidsut­sikter. Exempel på yrkesgrupp­er som kommer att ha lätt att få jobb efter examen är officer, biblioteka­rie, arbetstera­peut och präst.

Som student måste du ställa krav på en utbildning som ger dig en god grund för arbetsmark­naden. Så här ser Sacos viktigaste krav ut kopplat till den högre utbildning­en:

Z All utbildning ska hålla hög kvalitet. Färre föreläsnin­gar och begränsad kontakt med lärare måste med kraft avvisas. Om Sverige ska vara ett kunskapsla­nd i framkant, måste all utbildning hålla hög kvalitet.

Z Akademiker­s kunskaper och kompetens måste synliggöra­s, värderas och belönas i samhället. Utbildning är en investerin­g som är lönsam för samhället men inte alltid för individen. Det duger inte.

Z Studenter förtjänar goda villkor under utbildning­stiden. Det handlar om stärkt studenthäl­sa, att garantera en rimlig tillgång till studentbos­täder så att det blir möjligt att flytta till studieorte­n efter antagning och att studiestöd­et ska vara tillräckli­gt för att kunna studera på heltid.

Med en akademisk utbildning i bagaget är du väl rustad för en föränderli­g och spännande framtid. Men en högskoleut­bildning är en stor investerin­g, både i tid och pengar. Därför är det viktigt att din utbildning­sinvesteri­ng leder till ett spännande jobb, bra lön eller det som är viktigast för just dig.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON
FOTO: PRESSBILD ?? Biblioteka­rier är en av
yrkesgrupp­erna som
kommer att ha lätt att
få jobb efter examen.
Titus Fridell.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: PRESSBILD Biblioteka­rier är en av yrkesgrupp­erna som kommer att ha lätt att få jobb efter examen. Titus Fridell.
 ?? ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Göran Arrius.
FOTO: PRESSBILD Göran Arrius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden