Mitt i Salem

Så påverkar EU ditt

EU:s maktcentru­m kan kännas avlägset. Men faktum är att många beslut som fattas där når in i din vardag. Som till exempel när du hoppar i plurret på Slagstabad­et. Här tas regelbunde­t vattenprov­er som styrs av

-

Slagstabad­et i Norsborg ligger öde så här års.

Men när vädret tillåter är det ett av södra länets, och Botkyrkas, hetaste bad med ler än 200 badgäster per dag i snitt.

Och just sommardopp­et är ett exempel på något som påverkas av EU:s lagstitnin­g.

Lagom till badsäsonge­n drar i gång är det dags för EUval, den 9 juni. Historiskt sett har valdeltaga­ndet varit lågt både i Botkyrka och Salem trots att många av besluten som fattas i EU påverkar invånarna på lokal nivå.

Vid senaste EU-valet 2019 röstade knappt 44 procent i Botkyrka och 58 procent i Salem.

Kontrollpl­an och ställer krav

Slagstabad­et är ett av Botkyrkas två EU-bad. Här upprättas en kontrollpl­an inför varje badsäsong, om när kontroller ska göras på vattenkval­iteten. Då tittar man bland annat eter tarmbakter­ier.

– Vi tar ett förprov i mitten av juni och tre stycken till under badsäsonge­n som är juli till augusti. Det styrs i EU-lagstiftni­ngen, säger Sofia Sjöstedt, miljö- och hälsoinspe­ktör på Botkyrka kommun.

Hon poängterar dock att vattenprov görs även på alla kommunala badplatser som inte klassas som EU-bad, så som Stendahlsb­adet i Tullinge och Brotorpsba­det i Vårsta.

– Vi gör inte skillnad i vår provtagnin­g på om det är ett EU-bad eller inte. Vi vill att alla våra badplatser ska vara bra.

Vattenkval­iteten ska tydligt gå att se på skyltnar vid badet. Där ska även städas, finnas papperskor­gar och toaletter.

–Det är nästan samma krav på alla offentliga badplatser men man får inte låta kvaliteten bli dålig på EUbaden. Då måste vi agera, det är det som är bra, säger Heli Lehtonen, miljöinspe­ktör på Södertörns miljö- och hälsoskydd­sförbund.

Vi kan aldrig förbjuda någon från att bada.

Underlätta­r på semestern

Hon ser det som positivt att det inns en enhetlig skyltning, till exempel om man kommer till en ny plats på semester.

– När det står skyltat på samma sätt i hela Europa att det är en offentlig badplats

och här tas prover – då vet man att det är en bra standard och att det bevakas.

I Salem finns en kommunal badplats: Möllebadet. Men det är inte ett EU-bad etersom man inte når upp till 200 besökare per dag. Kommunen har därför inget krav på sig, men noggranna kontroller utförs ändå, säger kommunstyr­elsens ordförande, Arne Närström (S).

– I dagsläget sköts tillsynen och provtagnin­gen på samma sätt i praktiken som om det skulle vara ett EU-bad.

 ?? ?? Arne Närström (S), kommunstyr­elsens ordförande i Salem, vid Möllebadet. Det är inget EU-bad eftersom det inte når upp till
noggranna kontroller av vattnet utförs ändå.
Arne Närström (S), kommunstyr­elsens ordförande i Salem, vid Möllebadet. Det är inget EU-bad eftersom det inte når upp till noggranna kontroller av vattnet utförs ändå.
 ?? FOTO: GUSTAV OHLÉN ?? Europaparl­amentet är en av de tre institutio­ner som samarbetar när en ny lag ska
skrivas. Hit skickas 21 svenska parlamenta­riker som väljs under EU-valet den 9 juni.
FOTO: GUSTAV OHLÉN Europaparl­amentet är en av de tre institutio­ner som samarbetar när en ny lag ska skrivas. Hit skickas 21 svenska parlamenta­riker som väljs under EU-valet den 9 juni.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Slagstabad­et i Norsborg är ett EU-bad.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Slagstabad­et i Norsborg är ett EU-bad.
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? 200 besökare per dag – men
FOTO: ALBIN TINGSTEDT 200 besökare per dag – men

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden