Mitt i Sigtuna

Så förklaras obesitas

- Obesitas kallas också Sjukdomen kan leda Man kan mäta

SIGTUNA KOMMUN Fetma, eller obesitas är en kronisk sjukdom som kan leda till andra farliga sjukdomar. Nya siffror från Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin visar att Sigtunabor­na hör till de fetaste i länet.

Fler och fler stockholma­re utvecklar obesitas, eller fetma. Och ökningen går snabbt. Det visar siffror från Hälsa Stockholm, en enkät som Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin (CES) genomför vart fjärde år.

Invånarna i Sigtuna kommun, 16-64 år, toppar listan i Stockholms län

Det förvånar Monica Fries som är föreningsk­onsulent i Sigtuna kommun och koordinato­r för Brobygget. Hon arbetar tillsamman­s med andra i kommunen bland annat med hälsofrågo­r.

– Det här var nytt för mig, även om jag visste att vi låg högt. I mycket av det arbete som vi gör med Brobygget,

Fritidsban­ken och samarbetet med föreningar är det med en långsiktig plan att få fler barn och unga i aktivitet och rörelse vilket ger både en meningsful­l fritid och förbättrar folkhälsan på sikt, säger Monica Fries.

Ökar snabbt

Förekomste­n av sjukdomen obesitas har ökat konstant de senaste 40 åren enligt såväl Folkhälsom­yndigheten som CES. Framförall­t ökar fetma hos unga under 45 i länet.

I Sigtuna kommun hade 23,50 procent av befolkning­en obesitas 2021. 2018 låg den siffran på 16,56. En utveckling som går åt fel håll.

– Det som är bra med en sådan här rapport är att vi verkligen kan sätta mål framåt att förbättra detta, säger Monica Fries.

Den grupp sticker ut mest i Sigtuna kommun är kvinnor i åldern 45–64 år. I den gruppen har fetman ökat från 14,77 till 27,12 procent från 2018 till 2021 enligt siffror från CES.

Pandemin kan ha påverkat

Den snabbaste ökningen har skett de senaste tre åren. Det kan enligt rapporten bero på att vardagen förändrade­s för många. Fler arbetade hemma och när pandemin var som värst höll träningsha­llar och gym oftast stängt.

I Sigtuna är det full fart på Brobyggets olika aktivitete­r och under hela sommaren har Fritidsban­ken lånat ut utrustning i Valsta centrum. Vissa dagar var det över 100 besökare på plats.

– Folkhälsan är nog så viktig och att man börjar röra på sig. Att vi kan erbjuda ett smörgåsbor­d av aktivitete­r kan bidra till att några väljer att fortsätta i föreningar, säger Monica Fries.

Jens Kassnert, Klara B Orreteg

ARBETAR MED HÄLSOFRÅGO­R.

● fetma och klassas som en kronisk sjukdom.

● till en rad andra sjukdomar, däribland hjärt- och kärlsjukdo­mar, cancer och typ 2-diabetes.

● viktstatus på olika sätt, men BMI är en vanlig metod. Det innebär

 ?? KÄLLA: FOLKHÄLSOK­OLLEN.SE FOTO: JENS KASSNERT ?? Monica Fries är föreningsk­onsulent i Sigtuna kommun.
KÄLLA: FOLKHÄLSOK­OLLEN.SE FOTO: JENS KASSNERT Monica Fries är föreningsk­onsulent i Sigtuna kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden