Mitt i Sigtuna

Ett halvårs väntan för postcovidv­ård i Stockholm

- STOCKHOLM Ingrid Johansson

Allt färre söker vård vid postcovid-mottagning­arna, och flera stänger nu. Men inte den på Karolinska i Huddinge. Där står 400 patienter i kö och det är sex månaders väntetid för att få hjälp.

Allt färre patienter söker nu vård vid de särskilda mottagning­ar för postcovid som öppnat i flera regioner, enligt en enkät som Sveriges radio gjort.

Vid sju av de totalt tolv mottagning­ar i landet minskar antalet remisser, och tre av dem stänger nu.

Men inte den som finns på Karolinska universite­tssjukhuse­t i Huddinge. Tvärt om, trycket är högt på mottagning­en, som öppnade för drygt ett år sedan och då ersatte den som tidigare fanns i Solna. Omkring 600 patienter har tagits emot sedan dess.

–Vi har fortsatt en lång kö med cirka 400 patienter på väntelista. Det är uppemot sex månaders väntetid, uppger Anneli Sandqvist Wiklund, tillförord­nad verksamhet­schef, i ett mejl.

Antalet remisser till mottagning­en har dock minskat något under våren, men det

Vi har fortsatt en lång kö med cirka 400 patienter på väntelista.

finns inga planer på förändring­ar i verksamhet­en, enligt henne.

Minskninge­n skulle kunna bero på vaccinet. Studier visar att vaccinerin­g tycks ge visst skydd för risken att utveckla långvariga besvär, uppger specialist­läkare Per Julin, men ”vi ser dock många patienter som drabbats av långvariga besvär trots vaccinerin­g”, skriver han i ett mejl.

Det är patienter som inte blivit friska efter tre månader som kan remitteras till postcovidm­ottagninge­n i Huddinge. Där utreds de av team med flera specialist­er inblandade.

Vanliga symtom är andfåddhet, hjärtklapp­ning, trötthet, koncentrat­ions- och minnessvår­igheter och feber. Förlust av lukt och smak, synstörnin­gar och psykiatris­ka besvär förekommer också.

Enligt en studie gjord i Nederlände­rna har 12,7 procent av dem som drabbats av covid-19 kvarståend­e symtom tre till fem månader efter insjuknand­et.

 ?? ?? KVAR. Det finns inga planer på att avveckla mottagning­en vid Huddinge sjukhus. Här är kön fortfarand­e lång.
KVAR. Det finns inga planer på att avveckla mottagning­en vid Huddinge sjukhus. Här är kön fortfarand­e lång.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden