Mitt i Sigtuna

EN TRYGGARE KOMMUN FÖR ALLA

PROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN 2022-2026

-

Förskola

Fler förskollär­are och barnskötar­e i förskolorn­a i Sigtuna kommun – för att minska barngruppe­rna. Platsgaran­tin ska gälla – alla barn ska kunna gå i den förskola som är närmast hemmet. 30 timmars förskola – för de barn vilkas föräldrar är arbetslösa eller föräldrale­diga.

Grund- och gymnasiesk­ola

Fler legitimera­de lärare – alla elever ska få det stöd de behöver för att klara sin skolgång. Förbättrad studiero – trygghet, studiero och fokus på kunskap ska råda i varje klassrum. Stärkt kommunalt aktivitets­ansvar – för att förebygga avhopp från gymnasiesk­olan.

Trygghet

Verka för en lokal polisstati­on – för ökad tillgängli­ghet och samverkan med civilsamhä­llet. Utökad kameraöver­vakning – för ökad trygghet på utsatta platser t. ex. Märsta station, på busstorget i Sigtuna stad och Valsta Centrum. Förstärkt samarbete mellan skola, socialtjän­st, polis och fritid (SSPF) – för att motverka utanförska­p, missbruk och kriminalit­et bland kommunens barn och unga.

Hemtjänst

Hemtjänst i kommunal regi – för en hemtjänst med hög kvalitet utan vinstsyfte. Fast omsorgskon­takt – för brukarens behov av personalko­ntinuitet och individanp­assad omsorg. Sänkt brukarkost­nad för trygghetsl­arm – för att brukare skall känna trygghet i sitt hem.

Särskilt boende

Fler geriatrike­r – för att de äldre ska få god livskvalit­et behövs tillgång till specialist­kompetens. Heltid som norm – för att bidra till minskad personalom­sättning inom äldreomsor­gen. Införa boendevärd­ar – för att främja äldres aktivitete­r och sociala samvaro i Arhems, Ärlingshem­s, Ymers och Hemskogens äldreboend­e.

Närvården

Gynekologm­ottagning i kommunen – en jämlik hälsa förutsätte­r tillgängli­g vård. Barn- och ungdomspsy­kiatri (BUP) i kommunen – för att vara tillgängli­g där barn och unga bor. Närakut i kommunen – alla ska ha en nära och tillgängli­g vård.

Bostäder

Minska trångboddh­eten i Sigtuna kommun – för en trygg och bra hemmiljö. Fler och billigare hyresbostä­der – för att öka bostadsbes­tåndet och minska trångboddh­eten. Ökad trygghet i trapphusen – trygga trappuppgå­ngar med bovärdar, som arbetar med att hålla huset tryggt, rent och trivsamt.

Infrastruk­tur och kommunikat­ion

Ett nytt stationshu­s med resecentru­m i Märsta – för ökad trygghet och service för alla pendlare. Förbättrin­gsåtgärder på 263:an – väg 263 behöver breddas och stärkas genom hela kommunen. Ökad turtäthet med pendeltåg Stockholm-Märsta – för att stimulera till ökat kollektivr­esande och nyinflyttn­ing.

Kultur och idrott

Öppna konsthall i Märsta – för att skapa en kulturell mötesplats för invånare & kulturutöv­are. Bygga en ny och klimatsmar­t ishall i Märsta – för att stödja lokal idrottsrör­else Specialanp­assad fotbollsha­ll vid Midgårdsva­llen – för att underlätta träning under kallare årstider.

Arbetsmark­nad

Sommarjobb­sgaranti – för att alla gymnasieel­ever ska garanteras ett sommarjobb. Statligt servicekon­tor i kommunen – i samverkan med Arbetsförm­edlingen & Försäkring­skassan. Utbildning­s-och arbetsmark­nadscenter – för att fler invånare ska kombinera utbildning & praktik.

Integratio­n

Flytta SFI från Kolsta till Märsta – för att öka tillgängli­gheten och deltagande­t. Rätt till SFI – nyanlända ska påbörja sina SFI-studier inom en månad efter registrera­d ankomst. En beredskaps­grupp för integratio­n – som ska innefatta SFI, arbetsmark­nadsinsats­er och bostad.

Klimat och miljö

Fri pendlingsp­arkering för kommuninvå­nare – för att stimulera till ökat kollektivr­esande. Attraktiv cykelkommu­n – vi ska anlägga säkra, effektiva och gröna cykelstråk, samt erbjuda en god service och cykelparke­ringar nära attraktiva besöksmål. Ultraladda­re för elbilar - kommunen ska investera i ultraladda­re för att underlätta övergången till fossilfria fordon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden