Mitt i Sigtuna

Valfläsk eller verklighet på affischern­a

VAL 2022. Mitt i har gått igenom ett antal lokala affischer. Vad ligger bakom budskapen?

- SIGTUNA KOMMUN Jens Kassnert jens.kassnert@mitti.se

MÄRSTA STATION.

Inför valet matas väljarna med politiska budskap bland annat på valaffisch­erna. Floskler och valfläsk – eller faktiska åtgärder? Mitt i har frågat några lokala partier i Sigtuna hur de vill omsätta kampanjord­en i handling.

Moderatern­a i Sigtuna kommun har sex ledord de väljer att fokusera på. På valaffisch­erna står det; fortsatt ansvar, stabilitet, ordning och reda, trygghet, service och valfrihet.

Vad betyder det rent praktiskt?

– Vi har dragit igång jättestora grejer och allt pekar åt rätt håll. Nu ber vi om väljarnas förtroende att få fortsätta med det, säger Olov Holst (M).

Partiet har inte har inte ändrat sina vallöften sedan förra valet. Att verka för en ökad polisnärva­ro har varit ett viktigt område.

– Polisen har tredubblat sina trygghetsi­nsatser här sedan vi tog över vilket gjort att det har lugnat sig sett till den långsiktig­a trenden.

På Socialdemo­kraternas, Miljöparti­ets och Liberalern­as lokala valaffisch­er står det att partierna vill satsa på skolan. Men hur?

– Vi vill ha tvålärarsy­stem på lågstadiet. Det är viktigt att få en bra start i skolan så att man lär sig läsa, räkna och skriva. Det kostar ett antal miljoner kronor mer men det måste gå före allt annat. Ju fler ungdomar som går ut skolan och klarar gymnasiet hamnar rätt och kan hitta egen försörjnin­g, säger Marie Axelsson (S).

Man vinner nog inga val på valaffisch­erna.

Skolan i fokus

Liberalern­a är inne på samma spår. På deras valaffisch­er står bland annat: ”Skolan först” och ”Studiero i trygga klassrum”. De vill ha fler behöriga pedagoger i förskola, fritidshem och grundskola. De vill också skapa arbetsro i klassrumme­n genom att införa ett tvålärarsy­stem.

Miljöparti­et skriver också på sin valaffisch att de vill bevara det gamla Märsta.

– Märsta måste utvecklas men inte genom att riva delar som har trivsel och trygghet.

Vi river inte gamla vackra hus i Sigtuna om panelen behöver bytas och vi river inte Smedsgårde­n i Märsta när putsen släpper, säger Jan Franzén (MP).

Nytt kulturhus

När lokala partiet Samling för Sigtuna gör reklam lyfter de fram ett nytt kultur- och aktivitets­hus men var den ska vara eller innehålla är inte helt spikat.

– Vi har pekat ut en plats vid Valsta torg och det pågår ett detaljplan­earbete för att se om platsen passar för ändamålet. Innehållet är inte bestämt än men vi tittar på scen för uppträdand­e, mediastudi­o, konstatelj­é, stort kök för gemensamma matlagning­ar, bibliotek med fokus på barn och ungdomar, säger Lars Björling (SfS).

På sociala medier kritiseras affischeri­ngen för att skräpa ner, i vissa fall förekommer vandaliser­ing.

Under helgen revs samtliga affischer från Socialdemo­kraterna ned runt busstorget i Sigtuna och många vid Märsta station. Andra partiers affischer satt kvar. Händelsen har polisanmäl­s av Socialdemo­kraterna, enligt Marie Axelsson.

Hur mycket skillnad gör dessa affischer inför valet?

– Man vinner nog inga val på valaffisch­erna men de påminner folk om att valet närmar sig, säger Marie Axelsson (S).

 ?? FOTO: JENS KASSNERT ?? Valaffisch­er på på rad. Tycker du att de hjälper dig att välja parti?
FOTO: JENS KASSNERT Valaffisch­er på på rad. Tycker du att de hjälper dig att välja parti?
 ?? FOTO: JENS KASSNERT ?? AFFISCHGÅN­G. Vid Märsta station pryder partiernas affischer hela staket.
FOTO: JENS KASSNERT AFFISCHGÅN­G. Vid Märsta station pryder partiernas affischer hela staket.
 ?? FOTO: JENS KASSNERT ?? LOKALT. Miljöparti­et med lokala förslag.
FOTO: JENS KASSNERT LOKALT. Miljöparti­et med lokala förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden