Mitt i Sigtuna

Valdeltaga­ndet ser ut att sjunka i landet

- Trots att ett FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN I riksdagsva­let 2018 I valet till Erik Lejdelin

Sigtuna har satsat en halv miljon kronor på att få upp valdeltaga­ndet – förgäves verkar det som. Ännu färre ser ut att ha röstat i år jämfört med förra valet.

I valet 2018 var det bara omkring hälften av invånarna i Valsta och Tingvalla som använde sin rösträtt. Inför valet hade politikern­a i Sigtuna satsat att höja valdeltaga­ndet i flera av Sigtunas valdistrik­t – en halv miljon kronor ska ha gått till informatio­nskampanje­r genom broschyrer och digitalt.

Men ansträngni­ngarna tycks ha varit förgäves – utveckling­en fortsätter nedåt. 2018 gick totalt 76,8 procent av Sigtunabor­na och röstade – i år var motsvarand­e siffra bara 67,3 procent. Några siffror för enskilda områden fanns inte vid den här tidningens pressläggn­ing.

– Det är en stor besvikelse att vi inte har fått upp valdeltaga­ndet, trots den informatio­nskampanje­n vi har haft. Det är lång väg kvar att gå, men vi får inte ge upp. Att få människor att

Olov Holst (M).

● högt valdeltaga­nde spåddes inför valet 2022 ser valdeltaga­ndet till riksdagen ut att ha sjunkit. Innan utlandrrös­terna var räknade låg valdeltaga­ndet runt 83 procent.

● rösta handlar om att göra dem till fullvärdig­a medborgare i vår demokrati, säger Olov Holst (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Han är också mycket upprörd att polisen gett den danske högerextre­men Rasmus Paludan att demonstrer­a under själva valdagen. Något han menade kunde påverka valdeltaga­ndet negativt.

Tidigare i augusti besökte Paludan Valsta och brände koranen, vilket skapade orolighete­r och ledde till att två personer greps.

Under valdagen var han alltså i Valsta igen – men nu var intresset betydligt svalare.

– Han gjorde sin grej men det var väldigt lite folk på plats. Polisen och trygghetsc­entret var där och det ska inte ha påverkat flödet av människor alls, säger Luis Araya, kommunpoli­s i Sigtuna. deltog 87,2 procent av de röstberätt­igade i hela riket.

● kommunfull­mäktige var siffran lägre, 84,1 procent röstade i sina kommuner.

KÄLLA SCB, VALMYNDIGH­ETEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden