Mitt i Sigtuna

Tomten guidar i historiska Sigtuna

En ny barnvänlig guidebok genom Sigtunas historia är på gång. Huvudperso­nen är ingen mindre än tomten själv.

- Jens Kassnert

Sigtunaför­fattaren Crister Mattson håller på att skriva en ny guidebok. Hans förra, En vägvisare i Sigtuna, riktar sig mer till vuxna läsare. Även den kommer att uppdateras med nya bilder och nya kapitel inom kort. Men hans nya bok riktar sig till yngre läsare.

– Hur kul tycker egentligen barn att det är att kolla på en hög med stenar, säger Crister Mattson.

Med den utgångspun­kten bestämde sig Crister Mattson för att skriva en lättsammar­e guidebok. Där huvudperso­nen är en tomte.

– För 1000 år sedan bodde folk i gårdar och man levde nära naturen. Något gick förlorat där och tomten drog sig tillbaka. Men saken är att tomten kommer tillbaka i ett strövtåg bland minnesmärk­ena i Sigtuna, säger Crister Mattson.

Idén till att det skulle handla om en tomte fick

Något gick förlorat där och tomten drog sig tillbaka.

Crister när han satt hemma och skrev. Bredvid honom stod en trädgårdst­omte som hans son hade ställt där en gång i tiden. Tanken är att tomten ska tas med runt de olika minnesmärk­ena.

– Den här boken är tänkt att göra platserna mer intressant­a för barn. Att berätta en historia för barn som en vuxen kan läsa och förklara vad som har hänt på de här platserna, säger han.

Innan boken är tryckt skriver Crister kapitel för kapitel som publiceras på hans blogg. Där finns redan nu det första kapitlet upplagt.

– Eftersom allt görs digitalt ska jag lägga upp länkar vid de olika platserna och göra videoklipp, säger han.

Crister pekar på en runsten som står i St. Pers kyrkoruin. En av de platser tomten kommer att besöka i den nya guideboken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden