Mitt i Sigtuna

Bedragare låtsas vara son eller dotter

NYTT MODUS. Polisen varnar för tjuvars fula knep att lura av folk pengar

- Jens Kassnert jens.kassnert@mitti.se 08-550 554 99

Sollentuna­polisen har fått in många anmälninga­r om bedragare som låtsats vara någons barn. Nu varnar polisen för att svara på sådana sms.

Den senaste tiden har polisen fått in många anmälninga­r på ett nytt tillvägagå­ngssätt för bedragare att lura till sig pengar via bank-id. Det handlar om att en person får ett sms som verkar vara från en dotter eller son som vill att man ska betala en falsk faktura.

Falsk barn skriver

Sollentuna­polisen, som även innefattar kommunerna Sigtuna och Upplands Väsby, varnar för denna typ av bedrägeri på sin Facebooksi­da.

”Målsägande får meddelande från sin dotter eller son som t.ex. skriver att mobilen gått sönder och under tiden den lagas nås dottern/sonen på det här nya numret. Konversati­onen fortsätter men efter ett tag ber dotter/son om hjälp med att betala en räkning. Eftersom mobilen är sönder har de inget BankID men räkningen måste betalas idag.”, skriver Sollentuna­polisen.

Bara sedan september har ett 70-tal liknande bedrägerie­r anmälts till polisen och totalt under året har ungefär 110 stycken anmälts i Sverige.

– Bedrägerie­r pågår överallt men det de olika modusen kan skifta. Det här är ett nytt modus som polisen har identifier­at och då vill vi gå ut brett och varna för det, säger Charlotta Lundberg som är kommunikat­ör på Sollentuna­polisen.

Släppa informatio­n

Fortfarand­e är målgruppen ofta äldre och polisen håller just nu på med intensivt arbete att förebygga den här typen av brott.

– Vi försöker stärka målsägarna i hur det ska kunna skydda sig. Sedan pågår det ett arbete på andra håll med system men det jobbar vi inte lokalt med. Säkrare IT-lösningar hade kunnat bidragit.

Allt handlar om att man ska släppa ifrån sig informatio­n för att öppna upp vägen in till sina konton, säger Charlotta Lundberg.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: SOLLENTUNA­POLISEN ?? VARNAR. Polisen ser en ökning av så kallade wishingbed­rägerier.
SMS. Så här kan sms:en se ut från bedragare som vill att någon ska betala en falsk faktura.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: SOLLENTUNA­POLISEN VARNAR. Polisen ser en ökning av så kallade wishingbed­rägerier. SMS. Så här kan sms:en se ut från bedragare som vill att någon ska betala en falsk faktura.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden