Mitt i Sigtuna

Svåra samtalet: Du dricker för mycket

HJÄLP. ”Alkoholsna­cket” en guide till att våga

-

STOCKHOLM Oroar du dig för någon som dricker för mycket? Du är inte ensam. Men det är inte så lätt att ta det där samtalet. – Man kan vara rädd för reaktionen, säger anhörigter­apeut Anna Rydén.

Tre av fyra stockholma­re har känt sig oroliga för att någon i omgivninge­n dricker för mycket. Det visar en undersökni­ng som IQ, dotterbola­g till Systembola­get, låtit göra.

40 procent är obekväma med att ta upp problemet.

– Man kan vara rädd för reaktionen, att den närstående ska uppleva att man klankar ner och då må ännu sämre, och att man gör saken värre, säger Anna Rydén.

Blir medberoend­e

Hon är anhörigter­apeut vid Nämndemans­gården, som vårdar personer med alkoholoch drogproble­m, och även ger stöd till anhöriga.

– De kan må väldigt dåligt.

Beroendet tar över även deras liv, säger hon.

Varför är det så viktigt att våga ta samtalet?

– Det gör problemet synligt. Beroendet är det primära och måste angripas först. Men samtalet är även viktigt för en själv. Många anhöriga befinner sig i ett självutplå­nande tillstånd, med känslor av skam, skuld och sorg.

Men hur mycket alkohol är för mycket?

– När drickandet får känslomäss­iga konsekvens­er, och man kan se beteendefö­rändringar.

IQ har en webbaserad tjänst, Alkoholsna­cket, en guide till hur man tar samtalet med någon man oroar sig för. Enligt dem är det vanligt att de som söker hjälp för sina alkoholvan­or gör det efter att någon i deras närhet berättat att de är oroliga.

Ett råd i Alkoholsna­cket är att prata utifrån sig själv, så minskar risken att den andra hamnar i försvarsst­ällning.

Ett annat är att inte ta ansvar för konsekvens­erna av någon annans drickande, inte städa upp efteråt eller ringa och sjukanmäla.

Sätta sig själv först

Rådet från Anna Rydén är att ta hjälp, inte minst för sin egen del.

– När närstående hör av sig till oss är det ofta för att de vill ha hjälp att hjälpa. De säger ”Jag har försökt allt, vad gör jag nu”. Men som anhörig gäller det att hitta strategier för att själv må bra, att sätta sig själv först. Det kan låta kallt, men det är sunt, och även kärleksful­lt, att inte låta beroendet styra. Det man kan bidra med är att motivera till vård.

Ingrid Johansson

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? SAMTAL. Anna Rydén, anhörigter­apeut, menar att det är viktigt att ta hjälp om man far illa av att en närstående missbrukar.
FOTO: FRED MILLER SAMTAL. Anna Rydén, anhörigter­apeut, menar att det är viktigt att ta hjälp om man far illa av att en närstående missbrukar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden