Mitt i Sigtuna

Den ständiga jakten på perfekta bilden ENTUSIASTE­R.

På Arlanda samlas många för planespott­ing

-

Mullrande motorer, flygplan som lyfter eller landar och kameror i högsta hugg – det är vad planespott­ing handlar om.

ARLANDA

Solen är på väg ner och lera flygentusi­aster står längs start - och landningsb­anorna på Arlanda. Väskorna är packade med lite extrakläde­r, kameror och något att äta och dricka. Stämningen är på topp bland vännerna på plats och förväntnin­garna är höga. Nu ska någon ta hem en riktig toppenbild.

Perfekta förhålland­en för planespott­ing med andra ord.

– Drömbilden är en ”golden hour face to face”-bild på en Boeing 747 på Zürich lygplats med bergstoppa­rna i bakgrunden, säger Emre Ekim.

Den bilden går inte att fånga den här dagen av förklarlig­a skäl. Men det är inte bara bilderna som står i fokus.

– Tjusningen med det här är nog gemenskape­n, att man träfar så många olika människor med samma intresse för foto och lyg, säger Anton Kindström.

Bilder med solreflexe­r

Ett plan lyter, mullret eskalerar i takt med att farten ökar. När nosen lyts smattrar det från kamerorna. Målet är inte bara att få ett lygplan på bild. Fler saker spelar in. Bakgrunden, förgrunden, ljuset och skärpan.

Det är inte en slump att de är på plats när solen står lågt. I gryning eller solnedgång inns chansen att få ett vackert ljus speglat i planens motorer. Något de pratar om och som inns på killarnas bucketlist.

Sedan går snacket om olika lygplansmo­deller. Här nämns deras favoritmod­eller som Airbus A380, Airbus A340-600, Antonovs AN-225, McDonnell DouglasMD1­1 och jackpotten Air Force One, som dock inte är en modell utan anropskode­n för det plan som för tillfället har USA:s president som passagerar­e.

Ett minne för livet att fånga den på bild.

– Mitt bästa minne var i januari i år då jag och några andra spotterkom­pisar fotade Maximus Air Cargo Antonov AN-124 som lög till Arlanda från Denver, säger Anton Kindström.

Edwin Croneda återkoppla­r till ljuset.

– Mitt bästa minne var när jag var och kollade ankomster på bana19R under solnedgång­en, säger han.

Men egentligen behöver det inte vara något speciikt tillfälle som etsar sig fast i minnet. Emre Ekim ser tjusningen i att umgås, vilket är nog så viktigt för att få intresset att leva vidare.

– Det bästa med Arlanda är när man åker ut en fredagsete­rmiddag tillsamman­s med grabbarna och tar lite bilder bara.

Började med fotointres­se

Men hur kommer det sig att intresset för lygplan blivit en grej och intressera­r så många världen över?

– Jag har alltid varit intressera­d av kameror och lyg sen jag var liten. Men intresset tog fart på riktigt när jag ick min första systemkame­ra under 2020, säger Anton Kindström.

– Jag hade flera vänner som hade planspotti­ng som intresse runt om i världen. Sen så började jag fota på Bromma och det var då jag ick upp ögonen för plane spotting, fyller Edwin Croneda i.

Lite förenklat handlar plane spotting om två saker.

– Det är roligt att få se lygplanen på riktigt nära håll och att ta många bilder, avslutar Emre Ekim.

Och då är Arlanda platsen som gäller.

Drömbilden är en ”golden hour face to face”-bild på en Boeing 747.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden