Mitt i Sigtuna

Barn tvingas utföra brott

- Klara B Orreteg klara.orreteg@mitti.se

Polisen har inlett en särskild händelse efter den senaste tidens våldsvåg i Stockholm. – Vi ska komma åt deras tillgångar, säger polischefe­n Mattias Andersson.

” Vi kommer närmare och närmare.

STOCKHOLM

Polisen meddelade nyligen att de inleder en särskild händelse med anledning av den senaste tidens eskalerand­e våld i Stockholms gängkrimin­ella kretsar.

Våldet sker nu så gott som dagligen och drabbar i flera fall även tredje man.

Flera ton narkotika

En anledning till det eskalerade våldet kan vara det arbete polisen gjorde under hösten, där man lagförde en rad individer, beslagtog flera ton narkotika och över 300 vapen.

– Vinterns intensiva beslag av vapen och narkotika har gjort att det finns en skitning i maktbalans­en, vilket kan vara en anledning, säger Mattias Andersson tillförord­nad regionpoli­schef.

Personerna som begår brotten har blivit yngre. 50 procent av de misstänkta är under 18 år och 75 procent är under 20 år.

Så varför kan polisen inte komma åt ett gäng tonåringar?

– Nätverken är stora och flyktigt sammansatt­a. Vi räknar med att det är 1500 personer i nätverken, och dessutom barn utanför dem, säger Hanna Paradis som är kommenderi­ngschef för den speciella händelse som polisen nu inlett.

Hon lyter också en extra oroväckand­e händelseut­veckling: Polisen har fått signaler om att de unga tvingas till att begå grova brott. Avstår de står deras liv på spel.

Nu har det här högsta prioritet under två veckor. Det är en insats som tar på kraterna, men Mattias Andersson är segerviss.

– Vi har frihetsber­övat ett stort antal personer, och det kommer bli fler. Vi kommer närmare och närmare. Vi går inte bara på de grövsta brotten, vi går mot alla de brott de utför. Vi ska komma åt deras tillgångar.

 ?? FOTO: KLARA B ORRETEG ?? Scanna QR-koden med din mobilkamer­a för att koma direkt till artikeln på mitti.se
Mattias Andersson är tillförord­nad Regionpoli­schef i Stockholm.
FOTO: KLARA B ORRETEG Scanna QR-koden med din mobilkamer­a för att koma direkt till artikeln på mitti.se Mattias Andersson är tillförord­nad Regionpoli­schef i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden