Mitt i Sigtuna

Här är trenderna att hålla koll på i Sigtuna

Vad har vi att förvänta oss under 2023? Mitt i Sigtuna lät fyra personer med olika fokus svara på våra beteendemö­nster detta år. Fyra Sigtunabor siar om beteendemö­nster, klädmodet och ekonomipåv­erkan under det kommande året

- SIGTUNA KOMMUN Jens Kassnert

Nytt år och nya utmaningar. Men vad kommer egentligen att trenda i år? Mitt i frågade fyra sigtunabor om vad de tror kommer att spegla människors beteende inför det kommande året. Trots personerna­s olika bakgrund och profession är de väldig överens om vad vi har att vänta.

2023 är enligt ”expertpane­len” året då vi går från slösa till spara. Det nyetablera­de ordet hemester får en ännu större inverkan, vi både äter och handlar billigt och hållbart samt tar hand om våra kroppar.

Panelen består av dubbla mästerkock­vinnaren, Catarina König som har en bakgrund som klädbutiks­ägare i Uppsala, föreningsm­änniskan Jimmy Karlsson från Skånela handboll, Kajsa Eriksson som är tvåbarnsma­mma boende i Sigtuna och rektorn på SSHL, Carina Nilsson.

Tre tuffa år

Pandemin satte sina spår i många människors vardag. Det var åren när flera sökte sig ut i närförorte­r, man ville ha större och gärna ett extrarum till kontor då hemarbete blev allt vanligare. Det var också åren familjer samlades mer kring matbordet istället för att göra restaurang­besök. Och många valde att tillbringa semestern hemma.

Därefter kom året med krig i Ukraina, chockhöjda drivmedels­priser, elpriser samt en lågkonjukt­ur som gjort att många håller mer och mer i sina pengar. Detta tror i alla fall de fyra i panelen. Både på gott och ont.

– Jag tror att vi blir mer medvetna av sina köp och tänker en andra gång eller kanske till och med en tredje gång. Är det här värt det? Behöver jag det eller vill jag ha det, säger Kajsa Eriksson.

Medvetenhe­t är ett ord i tiden i Sigtuna. Både när det handlar om beteendemö­nster, inköp av mat och kläder och om sin hälsa.

– Jag tror och hoppas att den allmänna hälsan blir viktigare än någonsin och vill slå ett slag för att vi tar hand om varandra och oss själva som ger positiva efekter. Om man har bekymmer med andra saker, exempelvis hur man ska få ihop ekonomin så är det bra att ta hand om sitt välmående, säger Jimmy Karlsson.

Jag tror att vi blir mer medvetna av sina köp och tänker en andra gång eller kanske till och med en tredje gång.

 ?? FOTO: JENS KASSNERT ?? Kajsa Eriksson ser fram emot att tillbringa fler mysiga hemmakväll­ar med barnen.
FOTO: JENS KASSNERT Kajsa Eriksson ser fram emot att tillbringa fler mysiga hemmakväll­ar med barnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden