Mitt i Sigtuna

Krokig väg till ett enat kungarike

- Jens Kassnert jens.kassnert@mitti.se

Att bilda riket Sverige tog tid. Det finns flera teorier om var de första rötterna finns. Valsta, Sigtuna och Olof Skötkonung är tidigt med i historiebö­ckerna.

” Det är bråk mellan olika kungaätter med Erikar och Sverkrar som dräper varandra hit och dit.

VALSTA

Flaggorna vajade i vinden, stadsorkes­tern spelade hela sin repertoar och folket var samlade på gatorna. Dagen för kröningen av Sveriges första kung var kommen. Kanske riktigt så gick det inte till.

Till saken hör att ingen riktigt vet när Olof Skötkonung blev krönt. Än mindre när han var född. I Riksarkive­ts texter om Olof Skötkonung står det att han var född senast i början av 980-talet och dog troligen under vintern 1021–1022. Mer exakt om hans liv och död än så förtäljer inte historien.

Det som är fastställt att han är den som anses vara det kristna Sveriges första kung. Innan dess var Sverige uppbyggt av stormän och småkungar, valda i ting.

– Men en sådan kunde man ju välja bort i nästa ting. Istället kunde han nu säga – jag är kung och det är gud som har smort mig. Ingen kan avsätta en kung som gud har bestämt ska vara kung, säger Anders Söderberg.

Separerade av skogar

Att Sverige blev kristet var till en del av politiska skäl. Den nya religionen skulle bana väg för vikingarna att hålla en god kontakt till sina handelspar­tners på kontinente­n och i väst. Där var majoritete­n av folket redan kristet och det var bäst för nordborna att gå samma väg.

Men riket Sverige blev inte till på en dag.

– Det tar lång tid det här. Det är bråk mellan olika kungaätter med Erikar och Sverkrar som dräper varandra hit och dit. Och framförall­t det här med att slå ihop Svealand med Götalandsk­apet för de är separerade av stora skogar, säger Anders Söderberg.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Luis Palma Aguirre är grundare och programled­are för ”Av egen kraft”.
SIGTUNA
FOTO: CLAUDIO BRITOS Luis Palma Aguirre är grundare och programled­are för ”Av egen kraft”. SIGTUNA
 ?? FOTO: OKÄND ?? Olof Skötkonung­s profil. Mynt präglat i Sigtuna på 1000-talet.
FOTO: OKÄND Olof Skötkonung­s profil. Mynt präglat i Sigtuna på 1000-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden