Mitt i Sigtuna

Brottsvåge­n kan hota tillväxten

KRITISK NIVÅ. ”Svärtar ner Stockholm”

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Vågen av våldsbrott hotar den ekonomiska tillväxten i hela regionen. Det befarar Stockholms Handelskam­mare, som märker en ökad oro bland företagarn­a.

STOCKHOLM

Stockholms Handelskam­mare har i flera år varnat för hur hot och våld från kriminella gäng hindrar den ekonomiska utveckling­en i särskilt brottsutsa­tta områden.

Trygghetsf­rågorna har också under en längre tid legat i topp när länets företagare har fått ange vad de oroar sig mest för.

– Men på senare tid har det förändrats och eskalerat till en mer generell oro för vad brottsvåge­n ska föra med sig för hela regionen, säger Fredrik Erfelt, biträdande näringspol­itisk chef på Stockholms Handelskam­mare.

Vad är man rädd för?

– Det inns en risk för att det ska svärta ner bilden av Stockholm och att det går ut över möjlighete­rna till kompetensf­örsörjning, företagset­ableringar och investerin­gar. Det skulle hota tillväxten i regionen, säger Fredrik Erfelt.

Än är vi inte där, understryk­er han. Den ökade krisinsikt­en är också första steget till att börja agera.

– Jag tror allt fler förstår att näringsliv­et måste involveras i att hitta lösningar. Företagen har en jättestor betydelse för det brottsprev­entiva arbetet, för arbetslivs­frågorna och för integratio­nen, säger Erfelt.

Locka fler investerar­e

Johan Thomsson är vd för utveckling­sbolaget Kista Limitless, som samlar de största fastighets­ägarna i Kista företagsom­råde. Han leder en mångmiljar­dsatsning, bland annat på nya bostäder och sociala mötesplats­er, som ska öka områdets attraktivi­tet och locka fler investerar­e.

– Jag delar Handelskam­marens oro. Den brottsutve­cklingen vi sett i Stockholm är inte värdig ett utvecklat land, säger han.

Än så länge har han inte märkt att det skulle ha påverkat etablering­ar eller investerin­gsviljan. Men han menar att de behöver bli ännu tydligare med hur de jobbar för att skapa en långsiktig förändring.

” Det finns en risk för att det ska svärta ner bilden av Stockholm.

Resonerar på liknande sätt

I andra ändan av länet resonerar Huddinges näringsliv­schef Pia Forsberg på liknande sätt.

– Det är klart att det inns en oro. Men här leder det snarare till ett ännu större engagemang från investerar­e och fastighets­ägare för att samarbeta och att lösa den här gemensamma utmaningen, säger hon.

 ?? FOTO: JOSEFINE BÄCKSTRÖM ?? Fredrik Erfelt på Stockholms Handelskam­mare har noterat en växande oro bland länets företagare under den senaste tidens upptrappad­e våldsvåg.
FOTO: JOSEFINE BÄCKSTRÖM Fredrik Erfelt på Stockholms Handelskam­mare har noterat en växande oro bland länets företagare under den senaste tidens upptrappad­e våldsvåg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden