Mitt i Sigtuna

Han vill fylla Globen med Queens musik

KONSERT. Peter backas upp av en jättekör

- Jonas Berge

I helgen ger Peter Johansson sin sista Champions of Rock-konsert i Globen. – Jag har sjungit Queen i 20 år – typ lika länge som Freddie Mercury. Det är helt galet.

Peter Johansson är sliten eter några dagars repande i en källare på Södermalm. Rösten är lite raspigare än vanligt, men ögonen lyser , när han berättar om hur allt började för två decennier sedan.

– Jag såg musikalen We Will Rock You i London 2002 när den öppnade och kände att det här är perfekt för mig. Jag älskar att sjunga rock och siktade in mig på huvudrolle­n så klart!

När artisterna skulle bytas året därpå handplocka­des Peter av två av originalme­dlemmarna i Queen, fast ”bara” till ensemblen.

– De ick många musikalart­ister som sjöng mer klassiskt, så jag tror att de gillade att jag var mer från rock- än musikalsid­an, säger Peter, som har många års erfarenhet från ett rockband.

Eter två års slit erbjöds han äntligen att spela huvudrolle­n Galileo.

Sjöng för kändiselit­en

Till föreställn­ingarna i West End – totalt gjorde Peter över 1 500 stycken – kom det ota kändisar. Tunga sådana: David Beckham, Tina Turner, Robert De Niro, Beyoncé och Pink.

Efter något år började folk höra talas om Peter i Sverige. Han ick vara med i Så ska jag låta och sjunga en del Queen-låtar. 2009 gjorde han Champions of Rock första gången.

– Jag bjöd över musiker och kollegor från England och gjorde en We Will Rock You, fast i konsertver­sion. Sedan har det bara rullat på. Jag har sjungit Queen i 20 år nu, typ lika länge som Freddie Mercury. Det är helt galet! Jag sjunger en massa olika musik, men Queen har jag alltid kommit tillbaka till, säger han.

– Varför? Det är en musik som fångar alla generation­er. Tidlösa rock-anthems som är förknippad­e med stora event. Dessutom blandade de stilar på ett album som var helt galet med dagens mått mätt, men väldigt häftigt och befriande.

Basisten från Whitesnake

I dagarna beinner sig Peter och ensemblen på Sverigetur­né. Nästa helg rullar bussarna in i Stockholm. Med sig har han bland andra Jenna Lee-James, som var med redan i urpremiäre­n i West End av We Will Rock You, och Whitesnake­s gamla basist. För att ”fetta på” ordentligt i vissa låtar tar man hjälp av kören Joyvoice. Totalt blir det 99 körsångare i Globen.

Trots att det är tredje gången i arenan känns det speciellt.

– När man kommer in och det är helt tomt och alla de här röda stolarna är uppställda… det är mäktigt!

Det är en musik som fångar alla generation­er.

 ?? FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM ?? Efter många års succé med Queens musik planerar Peter Johansson att ge sig på Elton Johns låtar.
FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM Efter många års succé med Queens musik planerar Peter Johansson att ge sig på Elton Johns låtar.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Jenna Lee-James och Peter.
FOTO: PRESSBILD Jenna Lee-James och Peter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden