Mitt i Sigtuna

Föreslagna förbudet mot lustgas – fördelarna överväger tycker fältarna

AVSKRÄCKAN­DE EFFEKT. Plus och minus med ny regel – men mest plus

- Jonas Månsson jonas.mansson@mitti.se

Det blir en gräns till att gå över.

Inom kort väntas ett politiskt besked om ett lustagsför­bud i Sigtuna. Kommunens fältare ser mest fördelar med förslaget. – Det kan få en del att tänka till. SIGTUNA KOMMUN

Nyligen lämnade Socialdemo­kraterna in en motion om ett lokalt förbud mot att använda lustgas på flera ofentliga platser i Sigtuna kommun.

Även kommunstyr­et ser positivt på att utreda frågan.

– Vi är absolut inte emot den typen av förslag, men det är viktigt att det ger efekt. Det får inte bli en papperspro­dukt eller symbolpoli­tik utan måste gå att eterleva, säger Anna Malm Kelfve (M), ordförande i socialnämn­den.

Klart innan sommaren

Innan beslutet ska kommunen diskutera med andra kommuner som infört ett lokalt förbud.

– Vi vill lyssna in hur de har resonerat och om de har upplevt några efekter. Det är ganska nytt för de allra flesta kommuner. Om det här ger efekt är det ett oerhört bra steg att ta, säger hon.

Frågan var uppe i kommunstyr­elsen i måndags och beslut väntas tas av kommunfull­mäktige i april eller maj.

– Det är under sommarmåna­derna som ungdomarna rör sig mycket mer i det ofentliga rummet. Då kan det vara viktigt att ha lokala ordningsfö­reskriter på plats kopplat till exempelvis skolgårdar, fritidsgår­dar och förskolegå­rdar, säger Anna Malm Kelfve.

Kommunens fältare har vid upprepade tillfällen både mött ungdomar som använder lustgas och hittat slängda tuber på ofentlig plats. De ser gärna att ett lokalt förbud införs.

– Vi tycker att det är positivt. Lustgas hör inte hemma hos någon människa i den här formen. Får man göra det här helt öppet är det som att vi visar en samhällsbi­ld att det är okej, säger Pelle Lundström.

Hans kollega Roger Nydahl håller med om behovet av ett förbud.

– Det blir ett signalvärd­e, säger han.

Även om de överlag är positivt inställda lyter fältarna baksidor. En är att problemet kan bestå, men att ungdomarna byter miljö för lustgasbru­ket. Då är det inte lika lätt att upptäcka.

– Gör man det här på avskilda platser inns ett litet minustecke­n. Drar man ut till skogen och tar lustgas och något händer kanske det blir svårare att få hjälp omedelbart, säger Pelle Lundström.

Går över gränsen

Men han tycker ändå att fördelarna med ett förbud överväger och kan verka avskräckan­de.

– Det blir en gräns att gå över. Det kan få en del att tänka till, säger han.

Bland de ungdomar som Pelle Lundström och hans kollegor träfat och som använt lustgas är merparten mellan 16 och 18 år, men även yngre förekommer.

– De säger att det inte är olagligt och att de får göra det här. Vi försöker verkligen förklara riskerna och tala om för dem att bara för att det inte är olagligt är det inte ofarligt, säger Pelle Lundström.

 ?? FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? Ett lokalt förbud mot lustags i Sigtuna är något som kommunens fältare Camilla Levén, Pelle Lundström och Roger Nydahl ser många fördelar med.
FOTO: MALIN LÖVKVIST Ett lokalt förbud mot lustags i Sigtuna är något som kommunens fältare Camilla Levén, Pelle Lundström och Roger Nydahl ser många fördelar med.
 ?? FOTO: MALIN LÖVKVIST ?? Sigtunas fältarbeta­re hittar ofta ofta tomma lustgastub­er när de rör sig i offentliga utemiljöer.
FOTO: MALIN LÖVKVIST Sigtunas fältarbeta­re hittar ofta ofta tomma lustgastub­er när de rör sig i offentliga utemiljöer.
 ?? ?? 08-550 550 00
08-550 550 00

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden